Марчук розповів, як проходять переговори ТКГ у Мінську

19 лютого 16:19

Переговори починаються за участю представника України, представника РФ і модератора ОБСЄ, більше нікого немає, зазначив Євген Марчук.

 

Переговори Тристоронньої контактної групи (ТКГ) у Мінську починаються у форматі "Україна - Росія - ОБСЄ ", представники окремих районів Донецької та Луганської областей запрошуються лише в тому випадку, якщо є проблема. Про це розповів представник України в ТКГ Євген Марчук на засіданні Верховної Ради у зв'язку з п'ятою річницею початку російської агресії проти України.

За його словами, переговори з представником РФ у ТКГ Борисом Гризловим "дуже відверті", передає "Укрінформ".

"Коли зараз, проводячи переговори в Мінську ... А вони, до речі, починаються за участю представника України, представника Росії і тільки модератора ОБСЄ - більше нікого немає. І саме там йдеться відверто, оскільки і я, і пан Гризлов давно знаємо один одного, ми говоримо дуже відверто і говоримо таке, що може не подобатися заздалегідь. А потім, коли вичерпується на такому рівні переговорний процес, за необхідності ми запрошуємо представників ОРДО-ОРЛО. Тобто, щоб було зрозуміло, що Тристороння контактна група - це переговори у форматі "Україна - Росія - ОБСЄ ", а ОРДЛО запрошується, якщо є проблема", - розповів Марчук. Потім, за його словами, сторони вже сідають за великий стіл переговорів.

Він також зазначив, що коли наводяться приклади невиконання домовленостей, схвалених російською стороною, то представник РФ відповідає, що "мовляв, так склалася ситуація".

Марчук також розповів про те, що в 2014 році міжнародна коаліція доклала багато зусиль, щоб зупинити агресію Росії. Завдяки цим зусиллям були зупинені активні бойові дії наступального характеру і була встановлена контактна лінія довжиною 426 км.

"Але ми дуже добре пам'ятаємо і будемо пам'ятати, що рівно через чотири місяці Росія, яка підписала в 2014 році три документи в Мінську, порушила їх всі і почала активні наступальні дії, зайняла Дебальцеве і фактично зайняла 1642 кв. км української території і важливий залізничний пункт "Дебальцеве", - зазначив Марчук.

Також він підкреслив, що крім Збройних Сил України, важливою зброєю в боротьбі з Росією залишається єдність українського суспільства.

Нагадаємо, що в листопаді 2018 року президент Петро Порошенко призначив представником України у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації в Донбасі Євгена Марчука. Раніше він представляв країну в підгрупі ТКГ з питань безпеки.

Наприкінці вересня другий президент України Леонід Кучма заявив, що йде з посади представника України в ТКГ, оскільки досяг "критичного віку".