Макрон підтримав проведення у найближчий час зустрічі у "нормандському форматі" — ОП

07 серпня 16:47

Володимир Зеленський обговорив із президентом Франції ситуацію із загибеллю українських військових в Донбасі під час перемир'я.

 

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі своїм французьким колегою Еммануелем Макроном, під час якої розповів йому про загибель чотирьох українських військовослужбовців у результаті обстрілу бойовиків, повідомила пресслужба Офісу президента. Вказано, що під час розмови Макрон підтримав ініціативу Зеленського щодо проведення переговорів лідерів "нормандської четвірки" найближчим часом.

"Глава держави зазначив, що це не перший обстріл з боку противника, який має на меті зрив мирного процесу, започаткованого українською стороною. Президент України також повідомив Еммануелю Макрону про інші кроки, спрямовані на мирне врегулювання конфлікту на сході України, зокрема про відновлення інфраструктури, обмін полоненими тощо", - повідомили в ОП.

Також Зеленський розповів Макрону про свою вранішню розмову з російським президентом Володимиром Путіним, під час якої закликав до виконання зобов'язань щодо припинення вогню, повернення моряків та інших полонених.

"Президент України закликав лідерів країн Нормандської четвірки терміново зібратися для збереження мирного процесу, узгодження наступних кроків, спрямованих на остаточне розв'язання конфлікту. Еммануель Макрон висловив повну підтримку ініціатив України, погодився з необхідністю проведення зустрічі на найвищому рівні найближчим часом, якій має передувати зустріч офіційних представників усіх чотирьох сторін", - додали у Зеленського.

Макрон пообіцяв зв'язатися з Путіним та Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, щоб узгодити відповідну ініціативу.

Напередодні неподалік Павлополя окупанти вдарили по військовослужбовцях, які займались інженерним облаштуванням позицій Об'єднаних сил, з ручного протитанкового гранатомету. Унаслідок ворожого обстрілу загинули четверо українських морпіхів. У зв'язку з цим президент Володимир Зеленський поговорив по телефону з президентом РФ Володимиром Путіним.

Секретар РНБО Олександр Данилюк наголосив на тому, що це грубе порушення "літнього перемир'я" не залишиться без уваги. Своє обурення діями окупантів висловив і спецспредставник Державного департаменту США Курт Волкер.

З опівночі 21 липня в Донбасі почало діяти чергове "літнє перемир'я", погоджене Тристоронньою контактною групою на засіданні 17 липня. У квітні російська сторона в ТКГ двічі відмовлялася погоджувати ініційоване Україною "великоднє перемир'я", запровадження "хлібного" зривалося двічі.