Лукашенко пообіцяв скасувати смертну кару слідом за США

23 грудня 13:44

Актуальність застосування смертної кари в Білорусі не знижується, заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко на прес-конференції у п'ятницю в Мінську.

 

"Сьогодні актуальність цієї міри покарання, з моєї точки зору, не знизилася", - сказав президент.

"Постав це питання (про скасування смертної кари) навіть тут, у цій залі, серед освічених людей, які, можливо, не стикалися з подібними злочинами, не все буде однозначно", - підкреслив О.Лукашенко, відповідаючи на питання про наявність передумов для скасування смертної кари у Білорусі.

"У нас є референдум. Хочу я цього чи не хочу, якої позиції б не дотримувався - для мене це закон", - додав він.

При цьому, торкаючись вимог європейських країн до білоруського керівництва про введення мораторію на застосування смертної кари або повного її скасування, О.Лукашенко зауважив: "Трішечки розверніться туди, через Атлантику, там дуже великий друг у вас (США). Як тільки він скасує - ми будемо наступними".

Білоруський лідер пояснив, що навів цей приклад не тому, що Білорусь орієнтується в цьому питанні на США, а тому що застосовуються подвійні стандарти. "Не може бути подвійних стандартів у цьому плані", - переконаний президент.

О.Лукашенко зауважив, що смертна кара є у КНР, а також "арабських країнах, звідки вони нафточку викачують". "Чого ж ви там не вимагаєте?" - запитав президент.

"Якщо в нашій країні більшість "за" (скасування смертної кари) - і я підкорюся вашому рішенню", - запевнив О.Лукашенко.

При цьому він заявив, що "всі вироки про смертну кару, довічне ув'язнення, проходять через моє серце". Президент додав, що ретельно вивчає обставини кримінальної справи, за якою йому належить ухвалити рішення - підписати указ про застосування смертної кари.

"Якщо тільки хоч десь є зачіпка, що це може бути не зовсім точно (доведеність скоєння злочину), що з 10 фактів в одному тільки сумнів, - він отримує довічне ув'язнення, до виняткової міри його ніхто не засуджує, я знаю суддівську практику", - підкреслив білоруський лідер.

О.Лукашенко також закликав не забувати про почуття тих людей, які втратили близьких, залишилися інвалідами в результаті злочину. "Ви, напевно, вже забули, як ми пережили цю ситуацію (теракт у метро)", - сказав він, звертаючись до журналіста, що поставив питання.

Президент нагадав, що спускався в метро після вибуху і запропонував журналістам поставити себе на його місце. "Яким був би ваш стан?" - запитав він.

О.Лукашенко звернув увагу, що "повернутися (до застосування смертної кари) після мораторію або скасування - вже проблем багато". "Не можна спрощено підходити. Так, ми можемо сьогодні ввести мораторій, але щоб потім це нам боком не вийшло", - додав президент.

Відповідаючи на питання про ставлення до критики з приводу розслідування теракту і навіть звинувачень в його організації на свою адресу, О.Лукашенко сказав, що "це болісно для мене, я людина емоційна". Він назвав більшість критичних заяв про себе "очевидною брехнею". Президент додав, що замість реакції на різного роду звинувачення, "намагається терпіти, стиснути зуби і думати, що час все розставить на свої місця".

Нагадаємо, генеральний секретар Ради Європи Турбьєрн Ягланд виступив 30 листопада зі спеціальною заявою, в якій закликав білоруську владу не приводити у виконання смертний вирок щодо двох громадян, засуджених за здійснення квітневого теракту у мінському метро.