Луценко звинуватив Путіна в шантажі України перед виборами — The Hill

20 березня 23:19

Деякі епізоди інтерв'ю Генпрокурора Юрія Луценка американському виданню виявилися досить гострими для обох сторін.

 

Інтерв'ю генерального прокурора України Юрія Луценка, яке він дав американському журналісту Джону Соломонові з Hill.TV, викликало певне хвилювання в офіційних колах двох країн.

Зокрема, в опублікованому у середу, 20 березня, матеріалі Луценко розповів про списки, які, нібито, передала йому посол США в Україні Марі Йованович.

"На жаль, після першої зустрічі з послом США у Києві [Йованович] дала мені список людей, яких ми не повинні переслідувати", - сказав Луценко.

У цьому переліку, за словами Луценка, були люди, яких не треба було "чіпати" українському правосуддю.

"Моя відповідь на це - це неприпустимо. Ніхто в цій країні, ні наш президент, ні наш парламент, ні наш посол, не зупинять мене від кримінального переслідування за скоєння злочину", - продовжив він в інтерв'ю.

Крім того, Луценко згадав про те, що Генпрокуратура не отримувала коштів на суму майже 4 мільйони доларів, які посольство США в Україні повинно було виділити для його відомства, заявивши, що "ситуація була досить дивною" і вказавши на той факт, що кошти були призначені, але "ніколи не надходили."

"У той час у нас була справа про розтрату технічної допомоги уряду США на суму 4 мільйони доларів США, і в зв'язку з цим у нас був цей діалог", - сказав він.

Проте Держдепартамент назвав ці слова Луценка "відвертою фальсифікацією".

"Ми бачили повідомлення про звинувачення, - сказав представник департаменту. - На даний час Сполучені Штати не надають ніякої допомоги Генеральній прокуратурі, але раніше намагалися підтримати фундаментальну реформу сектора правосуддя, в тому числі в Генпрокуратурі, після Революції Гідності 2014 року. Коли політична воля до справжніх реформ з боку Генпрокуратури виявилася недостатньою, ми взяли на себе нашу фідуціарну відповідальність перед американським платником податків і перенаправили допомогу на більш продуктивні проекти", - зазначили в Держдепі.

Йованович раніше займала посаду посла США у Вірменії при колишніх президентах Обамі і Джорджі Буші, а також посла в Киргизстані при Буші. Вона також була послом в Україні при Обамі.

Американське видання звернулося до посольства США в Україні за коментарями.

Відповідаючи на питання Джона Соломона про вибори, Юрій Луценко сказав, що президент Росії Володимир Путін змушує українських виборців вибирати між подальшим конфліктом з Росією або обранням кандидата в президенти, якого любить Путін.

На питання, чи є які-небудь докази втручання Росії у майбутні вибори, Луценко пояснив, що Путін ставить Україну перед вибором: або продовження війни, якщо знову Порошенко, або співпраця з кимось іншим і завершення війни. Це і є шантаж суспільства і втручання у волевиявлення громадян.

"Питання було складним не тільки з-за прямого шантажу Путіна українського народу, але і його впливу на медіаресурси в країні", - додав Луценко.

Крім того, українські служби безпеки готуються до потенційних російських кібератак під час виборів на тлі напруженості у відносинах між країнами, додало видання.

Шість членів Конгресу США, в тому числі чотири Верхньої палати (сенату) і два в нижній (Палати представників), прибули до Києва для обговорення питань про міждержавне співробітництво, повідомило посольство США в Україні.