Луценко заявив, що Седлецька відмовилась працювати із слідством

05 вересня 17:47

Генпрокурор запевнив, що слідчі не збираються слухати розмови Седлецької.

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що головний редактор проекту "Схеми" Наталія Седлецька відмовилася надавати свідчення у справі проти керівника НАБУ Артема Ситника, і саме тому слідчі вимагали доступу до її телефону. Про це він написав у коментарі в Facebook до допису члена наглядової ради НСТУ Євгена Глібовицького, однак чому інформацію вимагали за значно більший термін, генпрокурор так і не пояснив.

"Журналіст є свідком у справі про розголошення таємниці слідства. Фоноскопічна експертиза встановила приналежність голосу керівнику НАБУ. Але слідство зобов‘язане встановити час події. Журналіст відмовилася давати інформацію про час зустрічі з керівництвом НАБУ. Відтак, у нас нема іншого варіанту, як отримати за рішенням суду інформацію про локалізацію мобільного телефона журналіста за час, коли почалося прослуховування і розголошення даних потерпілої", - написав Луценко.

При цьому він заявив, що "жодної інформації про контент розмов журналіста слідство не потребує".

Нагадаємо, 27 серпня Печерський суд надав слідчому ГПУ доступ до телефонних розмов, матеріалів SMS-листування, речей і документів головного редактора проекту "Схеми" Наталії Седлецької за період з 19 липня 2016 року по 16 листопада 2017 року.

Редакція "Радіо Свобода", журналістські й антикорупційні організації висловили обурення у зв'язку з діями суду і прокуратури. Адвокати "Радіо Свобода" готують скарги на суддю В'ячеслава Підпалого і слідчого ГПУ Руслана Іжука.

У ГПУ пояснили, що рішення суду не стосується змісту розмов, і запевнили, що про прослуховування журналістки не йдеться.

Седлецька назвала рішення Печерського суду тиском і втручанням в особисте життя. Журналістка не виключила, що за нею незаконно стежили правоохоронці, і тепер намагатимуться легалізувати раніше отриману інформацію.

Як повідомлялося, Генпрокуратура зареєструвала кримінальне провадження стосовно директора НАБУ Артема Ситника через ймовірне розголошення даних слідства на підставі опублікованого в інтернеті аудіозапису, де людина з голосом, схожим на Ситника, розповідає журналістам деталі розслідування незаконного збагачення екс-прокурора АТО Костянтина Кулика.

15 листопада минулого року член парламентської фракції "Народного фронту" Антон Геращенко продемонстрував цей запис членам антикорупційного комітету Верховної Ради і закликав ГПУ відкрити кримінальну справу. Незадовго до цього детективи НАБУ в рамках "справи про рюкзаки" затримали Олександра Авакова – сина голови МВС Арсена Авакова, радником якого був Геращенко.