Луценко розповів, коли проситиме Раду зняти недоторканність з депутата Дубіля

28 лютого 23:41

Генпрокурор заявив, що у слідства є докази причетності Дубіля до організації "виборчої піраміди".

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що зможе внести у Верховну Раду подання на позбавлення недоторканності члена парламентської фракції "Батьківщини" Валерія Дубіля лише після проведення відповідних експертиз.

"У нас правова держава. У нас є процедури. І за ними ми повинні спочатку знайти докази його причетності. Наприклад, взяти добровільно його голос і порівняти з голосом на плівці. Якщо він цього не робить, нам доведеться взяти його голос з виступу у Верховній Раді, віддати на експертизу і порівняти. Як тільки це зійдеться, я змушений буду піти до парламенту з поданням про зняття недоторканності. Вгадайте з одного разу, чим це закінчиться", - заявив керівник ГПУ в ефірі телеканалу "Прямий" увечері в четвер, 28 лютого.

За словами Луценка, у слідства є докази причетності Дубіля до "виборчої піраміді", організованої для підкупу виборців.

"У нас не доведено, що цим процесом керує кандидат у президенти. Ми знаємо точно, що цим процесом керує народний депутат Дубіль. І в нас є докази", - запевнив генпрокурор.

Луценко нагадав, що Дубіль не прийшов на допит до Державного бюро розслідувань, і що слідчі органи не мають права проводити слідчі дії щодо народного депутата. Зокрема, проводити обшуки ні в його помешканні, ні в офісі.

Читайте також: Більшість повідомлень про порушення на виборах стосуються партій Порошенка і Тимошенко - Аваков

21 лютого, СБУ і ДБР провели більше 50 обшуків у співробітників виборчих штабів кандидата в президенти Юлії Тимошенко в декількох областях. У них вилучили особисті речі, агітпродукцію і великі суми готівки. За даними СБУ, організатором і керівником "виборчої піраміди" є один з народних депутатів. 27 лютого ДБР викликала на допит депутата від "Батьківщини" Валерія Дубіля, але він на допит не з'явився.

Того ж дня в Сумах поліція затримала двох членів виборчого штабу Петра Порошенка, отримавши повідомлення про підкуп виборців. Після втручання обласної прокуратури затриманих відпустили. Прокуратура визнала незаконними дії поліцейських і зареєструвала кримінальне провадження.

Лідерка партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко назвала всі обвинувачення з боку СБУ "маячнею", і відкинула причетність її штабу та членів "Батьківщини" до будь-якої схеми фальсифікацій.