Литвин: Змішана виборча система дасть дорогу молодим політикам

17 листопада 06:57

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що чинна виборча система блокує появу в Україні політиків нового покоління. Таку думку він висловив журналістам у Новоград-Волинському Житомирської області, де перебував з робочою поїздкою.

 

«Ви ж прекрасно розумієте, що після жовтня 2006 року на зміну колишнім поколінням прийшли до влади люди 50-х років», - сказав В.Литвин.

При цьому він зазначив, що «тепер при владі немає дітей війни».

«У 2006 році такі знакові їх
ні представники, як Олександр Омельченко та Леонід Кучма, залишили свої посади», - сказав спікер.

«Разом з тим, якщо виходити з необхідності проведення перетворень у країні, то потрібно, щоб у цей процес входило покоління шістдесятників, а воно не входить, з огляду на виборчу систему, яка фактично блокує прорив нового покоління політиків», - додав голова ВР.

При цьому він спрогнозував, що введення в Україні змішаної виборчої системи «дозволить таким людям прорватися у велику політику».

В.Литвин також зазначив, що тепер в Україні настрої людей змінюються дуже динамічно і не завжди через позитивні процеси. На його думку,
невдовзі на політичній арені з'являться лідери, які демонструватимуть свою надпартійну позицію і зможуть "осідлати настрої організованих громадських утворень навесні 2012 року".

"Таким чином, ці нові політики будуть витискати з політичної арени тих, хто себе наразі називає "новими обличчями" і між ними буде жорстока конкуренція, цю конкуренцію підтримають політики "старої гвардії" для того, щоб організувати передвиборчу кампанію", - зробив прогноз спікер.

Нагадаємо, сьогодні ВР розгляне виборчий законопроект.

Як повідомлялося, два тижні тому Верховна Рада створила тимчасову спеціальну комісію з доопрацювання закону про вибори народних депутатів.

Раніше ZN.UA опублікувало підписані керівниками опозиційних фракцій НУНС і «БЮТ-Батьківщина» вимоги, які має бути враховано в новому узгодженому законопроекті про вибори народних депутатів. Серед основних політичних вимог - вибори 150 депутатів за мажоритаркою, допуск до участі у виборах політичних блоків і зниження бар'єру до 1%.

Однак основними для опозиції все ж є технічні норми, які дозволять знизити можливості для фальсифікацій результатів парламентських виборів.