Литвин прогнозує дискусії з декриміналізації статті Тимошенко наступного тижня

28 жовтня 15:40

Декриміналізація статті Кримінального кодексу України, за якою засуджено екс-прем'єр-міністр Юлію Тимошенко, стане гострою темою обговорення на наступному тижні в парламенті, заявляє голова Верховної Ради Володимир Литвин.

 

«Ця тема буде темою гострої дискусії на наступному пленарному тижні», - сказав В. Литвин журналістам у п'ятницю, 28 жовтня, в ході поїздки до Житомирської області.

Спікер повідомив, що провів зустріч з головою комітету з питань законодавчого забезпечення діяльності правоохоронних органів Віктором Швецем. За словами В. Литвина, даний законопроект зараз уважно вивчається юридичними службами парламенту.

Спікер зазначив, що підтримує озвучені пропозиції замінити в Кримінальному кодексі ст. 364 і 365 положеннями конвенції ООН. «Але треба подумати, які будуть наслідки такого рішення», - зазначив він.

В. Литвин зазначив, що в конвенції зазначено, що перевищення службового становища - це дії, які переслідували мету отримання завідомо неправомірної вигоди особі або її близькому оточенню. «Я за те, щоб ми вирішили цю проблему, але як мотивувати Верховну Раду, як змусити її голосувати?» - сказав спікер.

При цьому він зазначив, що деякі сторони не зацікавлені у вирішенні питання щодо декриміналізації статей за якими засуджено Ю. Тимошенко. «Я розумію, що ті, хто найбільше кричить, що треба вирішити це питання, найменше зацікавлені в тому, щоб його вирішити. Оскільки так звільняється політичне поле, ділять електорат ... нам потрібно відкинути всі ці політичні ігрища, оскільки мова йде і про долю країни, і про долю знакових фігур», - сказав В. Литвин.

Нагадаємо, що попередньо президентський законопроект № 9221 про декриміналізацію внесений до порядку денного Ради з 15 по 18 листопада. Поки він не містить норми про скасування статті Ю. Тимошенко. До другого читання опозиція внесла в нього поправки. Глава парламентської фракції «БЮТ-Батьківщина» Іван Кириленко і голова фракції НУНС Микола Мартиненко пропонують скасувати кримінальну відповідальність за перевищення службових повноважень членів Кабінету міністрів, доповнивши статті 191 і 365 Кримінального кодексу (Ю. Тимошенко засуджена по 365-й статті).