Литвин: Через позицію ЄС щодо Тимошенко Україна може віддати перевагу МС з Росією

14 жовтня 12:57

Якщо Європейський Союз буде наполягати на припиненні діалогу щодо підписання Угоди про асоціацію з Україною, то Київ відмовиться від такого співробітництва і зробить ставку на економічну вигоду – на співпрацю з Росією в рамках Митного союзу.

 

Про це в інтерв’ю телеканалу «Рада» заявив голова Верховної Ради України Володимир Литвин.

«Економічна складова у співпраці з ЄС на перших порах не буде проглядатись, бо конкуренція української продукції не є надто високою. Ви прекрасно розумієте, що з нашою продукцією аграрною вийти на ринки, утвердитись – непросто буде. Нам головне – не втратити ринки, які ми мали», - підкреслив спікер.

Він нагадав, що Росія зі свого боку пообіцяла Україні 9 млрд дол. на рік за умови членства у Митному союзі. «9 млрд дол. множимо на 8 – і ми закриємо всі проблеми з Пенсійним фондом. Тому я можу прогнозувати такий розвиток подій, що якщо буде надалі продовжуватись або візьме гору позиція тих європейських політиків, які говорять, що через справу Тимошенко треба з Україною припинити мати справу або лише технічно вести перемовини про зону вільної торгівлі, то я думаю, що Україна відмовиться від такої позиції… і буде робити ставку на економічний прагматизм», - пояснив В.Литвин.

Водночас він висловив жаль, що «це призведе до чергового переосмислення процесів в Україні, в тому числі у суспільстві».

На думку спікера, Україна «повинна за будь-яких обставин європейський курс не протиставляти співпраці з Росією».

«Треба співпрацювати, причому тісно співпрацювати, знаходити обопільний інтерес, бо Україна від цього багато втратить, - підкреслив голова парламенту. - Але я повинен сказати, що товарообіг між Україною та Росією – більше, ніж товарообіг з усіма європейськими країнами. Втрата цього – співставна катастрофі України. У нас тут повинен бути здоровий реалізм і прагматизм. Треба навчитися вести діалог з Росією. Треба бачити національні інтереси Росії, і треба розуміти і обстоювати національні інтереси України. Головне – публічність цих процесів».