Литва закликає посилити санкції проти Росії через спрощення громадянства РФ жителям Донбасу

25 квiтня 14:32

Видача паспортів РФ жителям ОРДЛО є посяганням на суверенітет України з боку Росії, наголосили в МЗС Литви.

 

Міністерство закордонних справ Литви назвало рішення президента РФ Володимира Путіна спростити порядок надання російського громадянства жителям окупованих районів Донецької та Луганської областей втручанням у внутрішні справи України і закликала посилити санкції проти країни-агресора.

"Рішення є незаконним втручанням у внутрішні справи України, грубим порушенням суверенітету і територіальної цілісності України", - йдеться в заяві МЗС Литви.

"Литва закликає міжнародну спільноту суворо засудити ці дії Росії, які не можуть бути виправдані, закликає не визнавати незаконно виданих документів Російської Федерації і послідовно посилювати санкції щодо Росії за триваючі порушення суверенітету і територіальної цілісності", - підкреслили в Міністерстві.

24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене надання російського громадянства мешканцям окупованих районів Донецької та Луганської областей. Заяву про отримання громадянства РФ повинні розглянути протягом 3 місяців після подачі документів.

Україна звернулася до Ради Безпеки ООН у зв'язку з рішенням президента Росії, а також поінформувала Раду Європи.

Міністерство закордонних справ України закликало міжнародних партнерів України посилити санкції проти РФ.

Президент України Петро Порошенко розцінив дії Кремля як підготовку до анексії Донбасу і також закликав міжнародне співтовариство посилити санкції проти РФ.

Секретар РНБО Олександр Турчинов назвав роздачу російських паспортів у ОРДЛО підготовкою до відкритого вторгнення РФ під приводом захисту своїх громадян.