Ліхтенштейн увійшов до Шенгенської зони

20 грудня 06:19

Ліхтенштейн приєднався до Шенгенської угоди. Про це заявили представники Євросоюзу.

 

З понеділка перевірки на кордонах Ліхтенштейну з іншими країнами Шенгенської зони скасовано, тепер угода про відкриті кордони поширюється на 26 країн, в яких проживають більше 400 мільйонів осіб.

Угоду про вступ Ліхтенштейну до Шенгену було підписано у 2008 році, однак скасування прикордонного контролю кілька разів відкладалося через заперечення Німеччини і Швеції: керівництво цих країн заявляло, що князівство недостатньо активно бореться з ухиленням від оподаткування.

Приєднання Ліхтеншнейна до шенгенського законодавства стало можлиим після 13 грудня, коли Рада Європи ухвалила, що князівство готове у повному обсязі виконувати покладені угодою зобов'язання.

Шенгенська угода була підписана у 1985 році між п'ятьма країнами Євросоюзу: Бельгією, Німеччиною, Люксембургом, Нідерландами і Францією. Згодом до договору про відкриті кордони приєдналася більшість країн ЄС, за винятком Великобританії, Ірландії, Болгарії, Румунії та Кіпру. Окрім того, до шенгенської зони входять декілька країн, які не перебувають в ЄС: Норвегія, Ісландія, Швейцарія та Монако.