Лавров повідомив про неготовність Кремля до звільнення українських політв'язнів

21 серпня 20:08

За словами керівника МЗС РФ, Зеленський двічі обговорював із Путіним обмін утримуваними особами.

 

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров повідомив, що Кремль поки що не готовий звільняти українських політв'язнів. А для їх обміну на засуджених і заарештованих в Україні росіян необхідні додаткові консультації.

"Для того, щоб просувати цю тему, потрібно домовлятися не лише в принципі, але й погоджувати конкретні правові, технічні, організаційні аспекти", - заявив голова МЗС РФ на прес-конференції за підсумками зустрічі з міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом у Москві в середу, 21 серпня.

На запитання журналіста про можливість звільнення військовополонених моряків й українських політв'язнів до кінця серпня Лавров відповів наступне: "Тут потрібна не гонитва за сенсаціями, щоб першими встигнути про щось повідомити, а копітка робота на результат".

За словами російського міністра, президенти України і РФ Володимир Зеленський і Володимир Путін вже провели дві телефонних розмови, під час яких, серед іншого, обговорювалися питання обміну.

16 липня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова передала російському омбудсмену Тетяні Москальковой список зі 150 українських політв'язнів і військовополонених, яких незаконно тримають у РФ і анексиованому Криму. Москалькова, в свою чергу, передала Денісовій аналогічний список заарештованих і засуджених в Україні громадян Росії.

21 серпня в "Лефортово" підтвердили, що в московському СІЗО перебувають Станіслав Клих, Микола Карпюк, Олександр Кольченко, Володимир Балух і Роман Сущенко. Українських політв'язнів перевели з колоній і в'язниць в російській глибинці.

Раніше російська журналістка Вікторія Івлєва повідомила, що адміністрація "Лефортово" прийняла передачі для українських політв'язнів Романа Сущенка, Олексія Сизоновича, Євгена Панова, Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка, Павла Гриба і Миколи Карпюка.

Як повідомляють росЗМІ, переговори про обмін утримуваниими особами вийшли на фінальну стадію. Переведення українців до "Лефортово" може свідчити про майбутній обмін.