Лавринович заплутався в авторах норм закону про вибори

08 червня 10:50

О.Лавринович заявив, що принцип формування виборчих комісій у проекті закону зафіксовано "в точній редакції, яку запропонували члени робочої групи - представники Центральної виборчої комісії та Харківської юридичної академії ім. Я.Мудрого".

 

Заяву міністр зробив під час вчорашньої зустрічі з делегацією Конгресу США, повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.

У той же час, раніше, на зустрічі з Послами країн Європейського Союзу, США та Канади, О.Лавринович заявляв, що положення законопроекту про преференції парламентським фракціям при формуванні виборчих комісій, було внесено до законопроекту за пропозицією представника від ЦВК Андрія Магери та директора Інституту держави і права ім. Корецького Юрія Шемшученка.

Так чи інакше, міністр юстиції заявив американським конгресменам, що ця норма може редагуватися або змінюватися, якщо будуть інші пропозиції від опозиційних політичних сил. "Беручи до уваги, що передбачену норму було ними підтримано", - додав міністр.

О.Лавринович також запевнив американських конгресменів, що проектом закону не передбачено жодної причини для скасування реєстрації кандидата у депутати, "окрім тих, які є в законодавстві й інших демократичних країн". Це, зокрема, смерть кандидата, виїзд кандидата з країни на постійне місце проживання, або випадки, коли щодо кандидата набрав чинності обвинувальний вирок суду.

За словами міністра, проект закону про вибори народних депутатів буде направлено на експертизу не тільки до Венеціанської комісії, але і до Міжнародного фонду виборчих систем, і до Місії спостереження за виборами ОБСЄ.

Нагадаємо, раніше опозиційні сили критикували проект закону про вибори народних депутатів, зокрема, заявляючи, що порядок формування виборчих комісій, передбачений законопроектом, дозволяє забезпечити значну чисельну перевагу представників влади в їхньому складі.

Також, в одній із редакцій законопроекту містилася норма, що дозволяє знімати з реєстрації невгодних кандидатів.