Квота на україномовні пісні на радіо зросла до 30%

08 листопада 10:12

Квоти діють на українському радіо вже рік.

 

Через рік після прийняття закону про україномовні квоти в ефірі радіостанцій 8 листопада набрала чинності норма, що зобов'язує радіостанції транслювати в ефірі не менше 30% україномовних творів. До цього мінімальна норма української музики становила 25%.

Закон про мовні квоти на радіо був прийнятий Верховною Радою 16 червня 2016 року і вступив в силу 8 листопада 2016 року.

Згідно із Законом, частка пісень державною мовою має становити впродовж першого року з моменту вступу його в силу не менше 25%, протягом другого - 30% і з третього - 35% від загального часу звучання пісень, що транслюються протягом доби, а також впродовж часових проміжків із 7:00 до 14:00 і з 15:00 до 22:00.

Також телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення зобов'язані забезпечувати впродовж першого року не менше 50%, впродовж другого - не менше 55%, а починаючи з третього року - не менше 60% добового об'єму ведення передач, у тому числі інформаційно-аналітичних блоків, розважальних передач (дикторами, ведучими радіопередач) державною мовою.

Крім того, визначено, що при здійсненні радіомовлення телерадіоорганізації, які транслюють музичні твори, серед яких пісні на офіційних мовах Європейського Союзу у відповідності з умовами ліцензії становлять не менше 60% загального обсягу пісень, поширених протягом доби, в тому числі не менше 60% від загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу з 7:00 до 14:00 і з 15:00 до 22:00, повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше 25%.

За невиконання норми передбачається штраф в розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору. Контроль за виконанням радіостанціями цих вимог покладено на Національний комітет із питань телебачення і радіомовлення.

Нагадаємо, 13 жовтня набув чинності Закон про квоти на україномовний контент на телебаченні, який зобов'язує загальнонаціональні телеканали транслювати не менше 75% ефіру державною мовою. Впродовж першого року з моменту вступу закону в силу програми та передачі, які повністю або частково створені телерадіоорганізацією, зараховуються в частину виконаних державною мовою.