Курт Волкер подав у відставку на тлі скандалу з участю Трампа і Зеленського - ЗМІ

28 вересня 03:00

Конгресмени мають намір допитати Волкера щодо змісту розмови президентів США та України.

 

Спецпредставник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер подав у відставку. Про це в п'ятницю, 27 вересня, з посиланням на власні джерела повідомили ряд американських видань, зокрема CNN і The New York Times.

За даними цих видань, Волкер повідомив про своє рішення держсекретареві Майку Помпео. Також повідомляється, що в п'ятницю демократи в Палаті Представників оголосили намір допитати Волкера щодо скандальної розмови Дональда Трампа з президентом України Володимиром Зеленським.

Курт Волкер був призначений спецпредставником Держдепартаменту по Україні у липні 2017 року. За цей час він неодноразово відвідував Україну, підтримував постійний контакт з українським політичним керівництвом і кілька разів зустрічався з помічником президента РФ Владиславом Сурковим для обговорення шляхів врегулювання ситуації в Донбасі.

Як повідомлялося, 26 вересня у США оприлюднили скаргу співробітника розвідки на дії Дональда Трампа під час розмови з Володимиром Зеленським. Інформатор підозрюєв Трампа у використанні свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року. У скарзі сказано, що президента США тиснув на президента України, наполягаючи на розслідуванні щодо Джо Байдена, ймовірного кандидата в президенти від Демократичної партії, і його сина Хантера. А оточення Трампа намагалося заблокувати стенограму розмови, помістивши її до сховища інформації про таємні операції розвідки.

Також повідомляється, що адвокат Трампа Рудольф Джуліані в приватному порядку контактував з керівником Офісу президента Андрієм Богданом і тодішнім в.о. голови СБУ Іваном Бакановим, а також літав до Мадридр для зустрічі з помічником Зеленського Андрієм Єрмаком.

25 вересня, в день зустрічі Володимира Зеленського з Дональдом Трампом у Нью-Йорку, Білий дім оприлюднив розшифровку їхньої липневої телефонної розмови.

Міністерство юстиції вивчило документ і не знайшло в словах Трампа ознак порушення федерального законодавства.

Однак це не переконало представників Демократичної партії в нижній палаті Конгресу в необхідності відмовитися від ідеї імпічменту. Про початок процедури повідомила спікерка Палати Представників Ненсі Пелосі.

Детальніше про скандал, помилки Зеленського у спілкуванні з Трампом їх наслідки для України читайте в матеріалі Юлії Мостової "Між двома стільцями" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".