Кулеба ухилився від прямої відповіді на запитання про роботу над отриманням Україною ПДЧ НАТО

10 вересня 23:59

Віце-прем'єр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції став першим членом нового уряду, який відвідав Брюссель.

 

Віце-прем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба не став прямо відповідати на запитання, чи буде Україна піднімати питання щодо Плану дій з надання членства в НАТО на найближчому саміті Альянсу, що відбудеться в Лондоні у грудні цього року. Однак з відповіді Кулеби можна зробити висновок, що він і новий уряд України педалювати це питання не збираються.

"Я особисто сповідую дуже прагматичний підхід – я вважаю, що і у відносинах з НАТО і ЄС потрібно досягати того рівня, коли ми самі станемо для них незамінними. Ми не повинні стояти біля дверей і стукати в закриті двері і благати "візьміть нас". Ми повинні працювати таким чином, щоб вони зрозуміли, що без нас вони слабкіші, ніж з нами", - заявив Кулеба журналістам у Брюсселі у вівторок, 10 вересня. Віце-прем'єр додав, що "саме такий підхід просуватиме на цій посаді".

При цьому дипломат пообіцяв докласти максимум зусиль, щоб співпраця України і НАТО залишалося динамічною, "максимально повноформатною" і "без будь-яких просідань".

Кулеба також повідомив, що в ході візиту до штаб-квартири НАТО він погодив із представниками Альянсу активізацію роботи спільної робочої групи з оборонної реформи.

"Це рамкова група, в рамках якої існують підгрупи. Це – основний формат нашої взаємодії з Альянсом. Відбудуться засідання, триватиме робота, і діалог буде активізовано", - пояснив віце-прем'єр.

Відзначимо, що Дмитро Кулеба вперше вів переговори з представниками НАТО в статусі віце-прем'єра і став першим членом нового українського уряду, який відвідав Брюссель.

Нагадаємо, що в ході зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом у Брюсселі 4 червня президент Володимир Зеленський підтвердив відданість України курсу на членство в НАТО і Євросоюзі, пославшись на відповідні норми Конституції.

У той же час, під час передвиборної кампанії і після неї Зеленський заявляв, що підтримує співпрацю з НАТО, але питання членства України в Альянсі вважає за необхідне винести на референдум.

Нагадаємо, 21 лютого набули чинності зміни до Конституції щодо стратегічного курсу України на набуття повноправного членства в НАТО та ЄС.

У лютому Верховна Рада звернулася до держав-членів НАТО із закликом підтримати наміри України отримати членство в Альянсі і на саміті НАТО в Лондоні в грудні 2019 року розпочати формальний діалог про надання ПДЧ.