КСУ визнав конституційною мовну статтю закону "Про освіту"

16 липня 17:29

Про це повідомила міністр освіти.

 

Конституційний суд України визнав такою, що відповідає Основному закону, норму закону "Про освіту", яка регламентує використання державної мови в школах для представників національних меншин, заявляє міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

"Мовна стаття закону України "Про освіту" визнана конституційної!!! Надійні джерела, яким можна довіряти", - написала міністр у Facebook.

У свою чергу, директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович також повідомив, що КС визнав конституційним статті 7 закону "Про освіту".

"Отже," мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова ", - написав В'ятрович у своєму Twitter.

У вівторок в режимі закритого пленарного засідання палата Конституційного суду України продовжила розгляд справи за конституційним поданням 48 народних депутатів щодо відповідності Конституції країни (конституційності) закону "Про освіту" від 5 вересня 2017 року. У конституційному представленні автори клопотання висловлювали переконання, що закон звужує зміст та обсяг прав і свобод національних меншин і корінних народів України на навчання рідною мовою в закладах освіти для здобуття загальної середньої освіти.

Крім цього, автори подання вважають, що Верховна Рада при прийнятті оскаржуваного закону не притримати передбачене процедури.

Закон України "Про освіту" вступив чинності 28 вересня 2017. Серед іншого він визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньою програмою можуть викладатися одна або кілька дисциплін на двох і більше мовами - державною, англійською , інших офіційних мовах ЄС. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах).

Міністерство закордонних справ Угорщини заявило про намір країни блокувати зближення України і ЄС через закон про освіту. Також Будапешт заблокував заходи, спрямовані на інтеграцію України в НАТО.

МЗС України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії. 8 грудня Міністерство освіти і науки України повідомило, що Венеціанська комісія не підтримала звинувачення Угорщини в звуженні прав національних меншин в статті про мову навчання в законі України "Про освіту". У відомстві заявили про готовність імплементувати рекомендації комісії і розробили три моделі імплементації мовної статті в законі "Про загальну середню освіту".

У квітні Верховна Рада закон про функціонування української мови як державної, який вступає в чинності 16 червня 2019 року. Їм парламент продовжив до 2023 року можливість представникам національних меншин здобувати середню освіту мовою відповідного нацменшини з поступовим переходом на українську мову.

Згідно з текстом документа, особи, що належать до нацменшин України, мови яких є офіційними в Європейському Союзі, і почали отримувати загальне середньо освіту до 1 вересня 2018 року на мові відповідного нацменшини, до 1 вересня 2023 року продовжать отримувати таку освіту згідно з правилами, які існували до набрання в силу закону про освіту.