Кримськотатарський журналіст півтора року утримується в російському СІЗО за свободу думки

16 вересня 21:59

Наріману Мемедемінову ставлять в провину саме журналістську діяльність

 

Півтора року перебуває в СІЗО кримськотатарський блогер, журналіст Наріман Мемедеминов. Його ім'я сьогодні, 16 вересня, назвала серед інших переслідуваних в окупованому Криму активістів та журналістів на нараді ОБСЄ з виконання зобов'язань держав-учасників у сфері дотримання прав і свобод людини у Варшаві адвокат Лілія Гемеджі.

Звинувачення на адресу Мемедемінова надумані - йому ставлять в провину саме журналістську діяльність.

Активіста громадського об'єднання "Кримська солідарність" Нарімана Мемедемінова затримали в Бахчисарайському районі, вдома. Суд заарештував його, журналісту пред'явили звинувачення за ч. 2 ст. 205 Кримінального кодексу РФ (Публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, вчинені з використанням мережі Інтернет).

Виступаючи в суді, Наріман Мемедемінов сказав, що слідство відмовляється визнавати його громадянином України і переслідує за національною, релігійною і професійною ознакою і намагається представити його уродженцем Узбекистану, щоб уникнути його приналежності до кримськотатарського народу.

Кримський адвокат Едем Семедляев вважає, що приводом для переслідування журналіста стала його активна громадянська позиція: "Він громадянський журналіст, блогер, стример, тобто, він один з перших, хто не побоявся і почав приходити в суди щодо кримських татар".

Зараз Нарімана Мемедемінова утримують в СІЗО в російському Ростові-на-Дону.

Національний союз журналістів України (НСЖУ) назвав арешт Мемедемінова в Криму "порушенням прав на свободу думки, вільне отримання та поширення інформації, в тому числі за допомогою мережі Інтернет".

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону по справі громадянського журналіста Нарімана Мемедемінова допитав релігієзнавця Тимура Уразметова, який увійшов до складу групи, яка підготувала комплексну лінгвістико-релігієзнавчу експертизу. Саме вона лягла в основу кримінальної справи. Про це повідомив адвокат Едем Семедляев.

"Ми наполягаємо, що висновок, висновки по ісламським висловлюванням має робити людина, яка сповідує іслам, розуміє тонкощі і специфіку релігії. Це повинен бути фахівець, який має певні знання в ісламі, а не просто культуролог, вчитель історії, автор кількох робіт сумнівної науковості про партії "Хізб ут-Тахрір", який вважає, що подібні публікації дозволяють йому робити релігієзнавчі експертизи", – розповів адвокат.