Кримськотатарський телеканал ATR може припинити мовлення

16 сiчня 06:35

Єдина причина - несвоєчасне фінансування

 

Кримськотатарський телеканал ATR - єдиний державний ресурс, який відкрито говорить про події в Криму саме для кримського глядача, може припинити мовлення. Причина - відсутність коштів на покриття заборгованості перед компанією, яка здійснює трансляцію на Крим. Формально кошти у каналу були. Але виділили їх з бюджету... 28 грудня.

Про це йдеться на сайті телеканалу.

Як повідомив заступник генерального директора ATR Айдер Муждабаєв, в 2019 році з держбюджету України телеканалу повинні виділити 35 млн. грн. Перший транш коштів прийшов у січні минулого року. Другий транш повинні були виплатити в серпні 2019 року, проте гроші так і не надійшли на рахунок телеканалу.

Муждабаєв додав, що через заборгованість у вівторок, 14 січня, був відключений супутниковий сигнал телеканалу. Пізніше його вдалося відновити завдяки допомозі головного рабина України Якова Блайха і міністра культури, молоді і спорту Володимира Бородянського.

"Трансляцію нам відключили вранці через заборгованість ATR перед ізраїльською супутниковою компанією, яку ми мали закрити до Нового року. Але гроші на це були виділені з бюджету в суботу, 28 грудня 2019 року. Ніякі валютні операції вже було провести неможливо, і ми повернули гроші в бюджет. Після чого вони для нас "обнулилися". Ми б все встигли, якщо б гроші прийшли ну хоча б в п'ятницю, але ні, хтось вирішив інакше", - написав Айдер Муждабаєв.

Він додав, що недофінансування ATR за минулий рік склало 15 млн. грн.

"Це висять тепер на нас борги за доставку сигналу в Крим та оренду приміщення для каналу в Києві. Що з цим робити, поки що, чесно кажучи, незрозуміло. Виробництво програм поки скорочено на 90%. Чи виживе єдиний у світі кримськотатарський телеканал, який опинився ізгоєм у своїй країні, - покаже найближчий час", - зазначив Муждабаєв.

Співробітники каналу звернулися за фінансовою допомогою до громадськості.

9 січня президент РФ Володимир Путін спостерігав за перебігом спільних навчань Північного і Чорноморського флотів у Чорному морі поблизу окупованого Криму.

У Чорному морі провели спільне навчання Чорноморського та Північного флотів із ракетними стрільбами, зокрема крилатими ракетами "Калібр" і гіперзвуковою аеробалістичною ракетою "Кинджал". У навчаннях задіяли понад 30 кораблів, підводний човен та понад 40 літальних апаратів ВКР Росії.

Міністерство закордонних справ України направило ноту протесту Росії через несанкціоноване відвідування анексованого півострова російським президентом.