Кремль підтвердив контакти щодо звільнення українських моряків і політв'язнів

22 серпня 16:22

Обмін утримуваними особами між Україною та РФ Путін обговорював під час нещодавної зустрічі з Макроном.

 

Президенти Росії і Франції Володимир Путін і Еммануель Макрон під час зустрічі 19 серпня обговорювали питання обміну українських військовополонених моряків і політв'язнів на засуджених та підозрюваних у злочинах проти України громадян РФ.

Питання обміну порушувалося під час обговорення російсько-українських відносин, однак конкретні прізвища на разі не називаються, пише "Інтерфакс" із посиланням на прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова.

"Якісь персоналії не обговорювалися. Відбувся дуже докладний обмін думками щодо проблеми врегулювання на південному сході України, обговорювалися російсько-українські відносини, зокрема, згадувалася тема обміну утримуваними особами", - зазначив Пєсков у розмові з журналістами.

Відповідаючи на уточнююче запитання про можливі зрушення у цьому питанні, речник Путіна сказав: "Певні контакти щодо цього здійснюються".

Нагадаємо, раніше президент США Дональд Трамп заявив, що вважає доцільним повернення РФ до G8 . За даними CNN, його підтримав президент Франції Еммануель Макрон. Своєю чергою британський прем'єр Борис Джонсон і канцлерка Німеччини Ангела Меркель вказали на відсутність передумов для повернення Росії до "Великої вісімки".

Після таких заяв російська журналістка та правозахисниця Вікторія Івлєва повідомила, що адміністрація московського СІЗО "Лефортове" прийняла передачі для українських політв'язнів Романа Сущенка, Олексія Сизоновича, Євгена Панова, Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка, Павла Гриба та Миколи Карпюка.

Згодом у "Лефортово" підтвердили, що в московському СІЗО перебувають Станіслав Клих, Микола Карпюк, Олександр Кольченко, Володимир Балух і Роман Сущенко. Українських політв'язнів перевели з колоній і в'язниць у російській глибинці.

Як повідомляють росЗМІ, переговори про обмін утримуваними особами вийшли на фінальну стадію. Переведення українців може свідчити про майбутній обмін.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова ще 16 липня передала російському омбудсмену Тетяні Москальковій список зі 150 українських політв'язнів і військовополонених, яких незаконно тримають у РФ і анексованому Криму. Москалькова ж передала Денісовій аналогічний список заарештованих і засуджених в Україні громадян Росії.