Країни з "картельною" демократією не можуть розраховувати на членство в НАТО – експерт

16 липня 17:42

В епоху інформатизації і розвитку технологій демократичні процеси працюють частково і призводять до повільної зміни еліт.

 

У низці держав, які вважають себе розвиненими та демократичними, унаслідок "насичення демократією" відбулася трансформація початкових принципів делегування влади, пише у своїй статті для DT.UA директор Дипломатичної академії імені Геннадія Удовенка при МЗС України, надзвичайний і повноважний посол Сергій Корсунський.

Він зазначає, що почастішали випадки монополізації права на владу групами чиновників, які вважають себе елітами. Обрані один раз, вони вважають, що без них держава не зможе існувати.

"В епоху стрімкої інформатизації і розвитку технологій комунікацій виявилося, що демократичні процеси працюють лише частково і призводять до дуже повільної зміни еліт, які просто не встигають за технологічним і соціальним прогресом", - пише автор.

Аналогічна ситуація спостерігається не лише в Україні, але і на Заході, хоча там система працює більш ефективно.

"У державах, де система стримувань і противаг побудована не настільки віртуозно, дедалі частіше виявляється, що демократично обрана влада стає якимось "колективним правителем", який контролюється дуже вузькою групою осіб. Таку систему влади можна назвати "картельной демократією"", - пояснює автор.

Ця система може досить довго проектувати власну волю через контроль над ЗМІ, силовими структурами та судами. "Контрольований хаос у політичному житті та в законодавчому полі, повна зневага до інтелекту, відсутність соціальних ліфтів, прямого зв'язку між якістю роботи та рівнем життя – ось характерні ознаки "картельной демократії"", - зазначає він.

При цьому автор нагадує про те, що такі демократії не можуть розраховувати на членство в НАТО. "Було б перебільшенням сказати, що все демократії в альянсі – ідеальні, але що стосується нових членів, то з "картельним" варіантом у НАТО не беруть", - підкреслює Сергій Корсунський.

Зазначимо, президент України Петро Порошенко на саміті НАТО 12 липня заявив про те, що Україна планує досягти стандартів НАТО до 2020 року, з цією метою реалізується щорічна національна програма під егідою комісії Україна-НАТО.

Напередодні країни альянсу схвалили декларацію, якою підтверджуються євроатлантичні прагнення України. При цьому НАТО поки що не має наміру пропонувати Україні Програму розширених можливостей, однак продовжить надавати підтримку.

Детальніше про системні трансформації світової політичної системи читайте у матеріалі Сергія Корсунського "Картельні демократії" у НАТО не беруть" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".