Контроль над кордоном і вибори в ОРДЛО: Зеленський розповів про розбіжності з Путіним

10 грудня 01:38

Позиції президентів України та РФ щодо контролю над кордоном є протилежними.

 

Учасники саміту нормандської четвірки не змогли досягти якихось домовленостей щодо відновлення українського контролю над неконтрольованим ділянкою кордону з-за позиції президента РФ Володимира Путіна, повідомив президент України Володимир Зеленський.

На пресконференції за підсумками нормандського саміту в Парижі в ніч на 10 грудня Зеленський констатував, що позиції України і РФ щодо кордону є протилежними.

"До питання кордону ми повернемося на наступній зустрічі", - зауважив Зеленський, висловивши надію, що вдасться досягти прогресу.

Крім того, не досягнуто домовленостей щодо виведення російських військ з ОРДЛО.

Зеленський запевнив, що за жодних умов він не погодиться на проведення місцевих виборів в ОРДЛО без виведення російських військ. Президент України підкреслив, що вибори повинні проводитися виключно у відповідності з українським законодавством і у відповідності зі стандартами ОБСЄ.

Путін, у свою чергу, наполягав на виборах в ОРДЛО без повернення Україні контролю над кордоном, посилаючись на Мінські домовленності.

Президент України також виключив можливість федералізації України, зміни зовнішньополітичного вектора країни на догоду РФ і компромісів щодо територіальної цілісності держави.

"Вектор зовнішньополітичного розвитку визначають виключно громадяни України", - підкреслив Зеленський.

"Для всіх українців і Донбас, і Крим – це Україна", - додав він.

Як повідомлялося, 9 грудня у Парижі відбувся перший з 2016 року саміт у нормандському форматі.

Учасники зустрічі підтримали припинення вогню, обмін у форматі "всіх на всіх" до 31 грудня, допуск Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб, розведення військ на трьох ділянках, розширення мандата СММ ОБСЄ і продовження розмінування.

Наступну зустріч лідерів України, Франції, Німеччини і Росії заплановано на березень 2020 року. За цей час політичні радники лідерів нормандської четвірки мають узгодити кроки з імплементації політичних заходів: прийняття закону про особливий порядок самоврядування ОРДЛО на постійній основі, інкорпорації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство і підготовку місцевих виборів.