Конституційний суд не забороняє провести вибори в Києві зараз, - експерт

01 червня 17:05

Оскільки рішення Конституційного суду про переобрання київської влади в 2015 році торкається чергових виборів, парламент зобов'язаний призначити позачергові, вважають юристи.

 

Верховна Рада зобов'язана призначити позачергові вибори мера столиці і Київради, оскільки рішення Конституційного суду України (КСУ) про їх проведення у 2015 році стосується лише чергових виборів.

Про це в коментарі ZN.UA заявив голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

За його словами, ключове слово в рішенні КСУ - чергові вибори. "Депутати звернулися з проханням розтлумачити норми, які стосуються проведення чергових виборів місцевих рад та міських голів, а не ситуацію, котра склалася в Києві. Що стосується чергових виборів, то жодних запитань з приводу цього бути не може. Тут КСУ досить правильно все трактує. Згідно з внесеними в Конституцію змінами, чергові вибори мають відбутися в останню неділю п'ятого року повноважень після чергових виборів", - зазначив Ігор Коліушко.

"Таким чином, ніяк не можна вважати, що КСУ заборонив проводити вибори в Києві зараз. Тут взагалі нічого не сказано про вибори в Києві", - підкреслив він.

КСУ створив небезпечний прецедент незаконного продовження повноважень влади

Експерт назвав незрозумілим пункт мотивувальної частини рішення КСУ, в якому передбачається продовження або скорочення строків повноважень органів місцевого самоврядування, обраних на позачергових виборах.

"Цим суд, образно кажучи, простягнув таку собі руку допомоги владі. Саме на цей абзац вона спиратиметься, призначаючи вибори на 2015 р. Однак той-таки КСУ завбачливо не закріпив цю норму в резолютивній частині рішення. По суті, віддавши право прийняти рішення про вибори Верховній Раді", - сказав Коліушко.

"Що стосується міського голови, то його немає вже майже рік. Про що взагалі казати? Сьогодні обов'язок ВР - оголосити позачергові вибори мера. Київрада: рішення КСУ не дає відповіді, зараз потрібно обирати раду чи ні. Йдеться тільки про те, що чергові вибори будуть у 2015 р. Так записано в Конституції. Але, виходячи з того, що цю раду було обрано на п'ять років, її конституційні повноваження закінчилися. Керуючись іншими рішеннями КСУ (2009 р. щодо виборів у Тернополі), періодичність виборів органів влади - гарантія реалізації права громадян на участь в управлінні. І тому відстрочка або подовження повноважень - це пряме обмеження конституційних прав громадян", - зазначив голова правління Центру політико-правових реформ.

"Таким чином, вищезгаданий абзац обмежує конституційні права громадян. Він суперечить принципам Конституції - ст. 6,19, 92, у яких сказано, що органи місцевого самоврядування діють виключно й на підставі і способом, закріпленим законом. Призначити вибори до Київради - це обов'язок ВР. У рішенні КСУ йдеться про чергові вибори. А це будуть позачергові", - пояснив експерт.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" у статті Інни Ведерниковой "Київ: два з половиною роки умовно". !zn

Читайте також:

Рибак упевнений, що вибори в Києві відбудуться у жовтні 2015 року

Опозиція перестане голосувати у Київраді після 2 червня

КСУ переніс київські вибори, щоб "зміцнити стабільність у державі" (текст рішення)

Опозиція визначить кандидата в мери Києва після того, як влада назве свого висуванця