Конституційний суд дозволив скасувати недоторканність народних депутатів

06 червня 14:30

Текст рішення суду оприлюднять завтра, 7 червня.

 

Конституційний суд України (КСУ) визнав конституційним законопроект про скасування депутатської недоторканності. Рішення щодо справи було прийнято в середу, текст рішення суду оприлюднять 7 червня, повідомляє інформагентство "Українські Новини" з посиланням на джерело в суді. Розгляд справи проходив у закритому режимі.

Про це також повідомив у Facebook народний депутат з фракції "Народний фронт" Леонід Ємець. "Конституційний суд дозволив скасувати недоторканність депутатів", - написав він.

Повідомляється, що суддею-доповідачем була Наталя Шаптала. Мова йде про законопроект №6773 про внесення змін до Конституції щодо скасування депутатської недоторканності, який був внесений у Верховну Раду влітку 2017 року.

Законопроектом пропонується виключити з Конституції ч. 1 і 3 ст. 80, в яких йдеться про наявність у парламентаріїв недоторканності, а також про неможливість притягнення їх до кримінальної відповідальності без згоди Ради.

Для розгляду в парламенті проект закону мав отримати висновок КСУ щодо відповідності ст. 157 і 158 Конституції, в яких йдеться про неможливість внесення змін в Основний закон під час воєнного чи надзвичайного стану. Крім того, вказується, що зміни не можуть обмежувати права та свободи громадян і бути спрямованими на порушення незалежності та територіальної цілісності України.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій прогнозує, що голосування за законопроект №6773 про скасування депутатської недоторканності в першому читанні відбудеться вже на поточній сесії. Згідно з процедурою внесення змін до Конституції, остаточне схвалення законопроекту (прийняття його в цілому) можливе на наступній сесії мінімум 300 голосами.

Зазначимо, що поточна сесія Верховної Ради закінчується 20 липня. Останній день у режимі пленарних засідань – 13 липня.