Протистояння партій Порошенка і Вакарчука: Кіберполіція відкрила справу за SMS-розсилку з рейтингами

17 липня 02:54

У партії Порошенка назвали дії кіберполіції грубим втручанням у політичний процес і закликали проєвропейські сили не конфліктувати одна з одною.

 

Кіберполіція відзвітувала про викриття дій з дискредитації партії Святослава Вакарчука "Голос". Йдеться про повідомлення з посиланням на результати соцопитування КМІС, згідно з яким "Голос" може не подолати 5% прохідний бар'єр на позачергових виборах до Верховної Ради.

Поліція встановила замовника розсилки. Ним виявився депутат однієї з сільрад Львівської області. Він замовив у оператора мобільного зв'язку розсилку з альфа-ім'ям Peremoga. Одне з повідомлень, які отримали до 25 тисяч абонентів, містило посилання на результати опитування КМІС про електоральні симпатії українців і текст: "Українці розчарувалися у Вакарчуку: "Голос" не проходить до Ради". З цього ж альфа-імені розсилалися інформаційні оголошення про зустрічі Порошенка і його соратників з виборцями на Львівщині, повідомляє прес-служба кіберполіції.

У поліції стверджують, що автор розсилки нібито підштовхував адресатів не голосувати за "Голос". Кримінальне провадження зареєстровано за ст. 157 Кримінального кодексу (Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача).

У партії "Європейська Соллидарность" назвали дії кіберполіції грубим і безпрецедентним втручанням у виборчий процес.

"Мабуть, це перший прецедент в історії українських виборів, коли відкривається кримінальне провадження за розсилку SMS-повідомлень, в яких містилася навіть не власна думку, а лише посилання на соцопитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) про те, що партія "Голос" нібито не долає прохідний бар'єр", - йдеться в заяві партії, поширеній у вівторок, 17 липня.

"За логікою кіберполіції, до кримінальної відповідальності має бути притягнутий КМІС і всі ЗМІ, які поширювали цю інформацію", - обурилися в "Європейської Солідарності".

У партії Порошенка висловили впевненість, що згадана SMS-розсилка не містить елементів агітації чи контрагітації, підкресливши, що інформування громадян не є злочином.

Напередодні Святослав Вакарчук поскаржився, що жителі Західної України отримую SMS-повідомлення з інформацією, що партія "Голос" нібито не проходить до Верховної Ради. В ефірі телеканалу ICTV Вакарчук виступив з жорсткою критикою Петра Порошенка.

В "Європейській Солідарності" тональність заяв Вакарчука назвали "неприпустимою помилкою" і закликали патріотичні проєвропейські сили утримуватися від конфліктів одна з одною.

"У нас спільний ворог - це реваншисти і проросійські сили. І свої зусилля слід зосередити на боротьбі з ними. Ми переконані, що зараз час об'єднати зусилля у боротьбі за Україну", - підкреслили в партії Порошенка.