Комітет Ради з питань місцевого самоврядування вважає, що відправити у відставку Одарича могла тільки черкаська громада

16 травня 09:59

Ситуація з відставкою Одарича стала поштовхом до розробки змін до закону про місцеве самоврядування, щоб міських голів могли знімати з роботи тільки ті, хто їх наймав - громада.

 

Члени комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування вважають, що рішення про відставку Сергія Одарича з поста мера Черкас могла прийняти лише міська громада. Про це за результатами засідання комітету в середу, 15 травня повідомили ZN.UA глава підкомітету з питань місцевого самоврядування комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування, член фракції Партії регіонів Євген Карташов і член комітету, депутат парламентської фракції "Батьківщина" Микола Федорук.

"На сьогоднішній день у нас немає закону, який би чітко регламентував, яку міру відповідальності може нести мер, і яка форма його зняття з роботи. Тому що якщо обирає його весь народ, то як дві третини депутатів можуть його зняти?", - сказав Карташов.

За його словами, необхідно подумати про розробку нового закону, який би чітко регламентував права та обов'язки самого мера. "Якщо ставиться в провину, що він наклав вето на рішення міської ради, то цей факт сам по собі є правомочним. Мер має право на вето, якщо вважає, що рішення міської ради неправильне. Депутати в подальшому при голосуванні можуть скасувати його вето. Ми прийняли таке рішення, що потрібно підготувати новий закон", - підкреслив депутат.

Федорук також висловив думку про необхідність внести зміни в закон про місцеве самоврядування, щоб міських голів могли знімати з роботи тільки ті, хто їх наймав - громада. "У проекті закону про місцевий референдум вже передбачена така норма, щодо припинення повноважень шляхом місцевого референдуму, а не зграї товаришів", - додав він.

Комітет з питань держбудівництва та місцевого самоврядування на своєму засіданні також прийняв рішення створити робочу групу для вивчення питання відставки Одарича з поста мера Черкас. "Ухвалили рішення про створення робочої групи, яка виїде і розбереться з цією подією, але виїде після рішення суду, який відбудеться 17 числа, щоб не було тиску на суд", - поінформував Карташов.

Очолить групу колишній міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, член парламентського комітету з питань держбудівництва та місцевого самоврядування, депутат від Партії регіонів Анатолій Близнюк.

Федорук у свою чергу додав, що комітет може дати тільки експертну оцінку, а рішення по відставці Одарича повинен прийняти суд.

Разом з тим, варто зазначити, що в 2000 році було прийнято рішення Конституційного суду України (v001p710-00), в якому йдеться про те, що відставка мера неможлива з інших причин, окрім тих, які вказані в п. 2 ст. 79. закону "Про місцеве самоврядування в Україні". "Визнати таким, що не відповідає Конституції України (неконституційним), положення частини третьої статті 79 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови за рішенням відповідної ради "в інших випадках", тобто з підстав, не передбачених частиною другою цієї статті", йдеться у рішенні КСУ.

Таким чином, повноваження міського голови можуть бути припинені у випадках, якщо він порушує Конституцію або закони України, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень. Однак рішення за фактом встановлення таких порушень судом або відповідними комісіями міської ради на сесії представлено не було.

Нагадаємо, 24 квітня Черкаська міськрада на позачерговій сесії 40 голосами "за" достроково припинила повноваження Одарича. Виникла суперечка, чи можна вважати 40 голосів "за" двома третинами депутатського скликання, якщо 61-м членом міської ради є сам мер.

Тим не менш, голова лічильної комісії Артур Савін оголосив рішення про відставку мера прийнятим, рішення підписав секретар міської ради Віктор Горкун.

Сам Одарич через суд має намір поновитися на своїй посаді. Він вже подав позов у Соснівський районний суд Черкас. Крім того, звільнений мер буде ініціювати розпуск нинішнього складу міськради у разі повернення на посаду міського голови Черкас, оскільки він порушує закони.

Зазначимо, що спроба відправити у відставку Одарича стала продовженням давнього конфлікту, що розгорівся між мером і губернатором Черкаської області Сергієм Тулубом. Так, Одарич заявив, що буде просити президента Віктора Януковича звільнити Тулуба за невідповідність займаній посаді. !zn