Комітет Ради підтримав поправки до Конституції про вступ до ЄС і НАТО

05 вересня 17:03

Відповідний законопроект доручив розробити президент України Петро Порошенко.

 

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони підтримав зміни до Конституції, які передбачають закріплення курсу на вступ держави в Європейський союз і Північноатлантичний альянс. За ухвалення відповідного рішення, під час засідання, 5 вересня, проголосували 11 членів профільного комітету.

За словами представниці президента у Верховній Раді Ірини Луценко, головним для законопроекту про внесення змін до Конституції призначений комітет з питань правової політики та правосуддя. Комітет з нацбезпеки є одним із чотирьох парламентських комітетів, які також розглядають документ.

"Основний комітет - це комітет Князевича. Ще не призначена дата засідання, але я думаю, що вона буде призначена найближчим часом для розгляду, і я буду доповідати на цьому комітеті", - повідомила Луценко.

Вона додала, що документ також розглянуть у комітеті з питань євроінтеграції, а також в комітеті попередження та запобігання корупції.

"Ви знаєте, що це зміни до Конституції, у них особливий порядок розгляду. Ми голосуємо зараз у першому читанні, приймаємо до розгляду і голосуємо про те, щоб направити цей проект на розгляд до Конституційного суду України", - зазначила Луценко.

За її словами, після надання Конституційним судом своїх висновків щодо документа, його розгляне профільний комітет Верховної Ради.

"Після цього на наступній сесії, після Нового року, Рада, якщо не буде заперечень... знадобиться вже 300 голосів, щоб ці зміни були введені в дію", - пояснила Луценко.

Нагадаємо, в березні президент Петро Порошенко доручив розробити законопроект про внесення правок до Конституції, які б закріпили курс держави на вступ до ЄС і НАТО. Підготовка проекту закону завершилася в серпні. Після закінчення підготовки, Рада оприлюднила відповідний проект змін в Конституцію.

Раніше Порошенко повідомив про плани України приєднатися до військово-політичного блоку НАТО протягом найближчих десяти років.

У січні Рада національної безпеки і оборони (РНБО) схвалила проект закону "Про національну безпеку", який передбачає законодавче закріплення планів України на членство в НАТО та Євросоюзі.

Прийнятий у 2017 році закон №6470 про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо зовнішньополітичного курсу України) також визначає членство України в НАТО як стратегічний зовнішньополітичний пріоритет держави.

Детальніше про перспективи європейської та євроатлантичної інтеграції і результати недавніх самітів НАТО і ЄС читайте в матеріалі Іванни Климпуш-Цинцадзе "Уперед і вгору".