Комісія прокурорів рекомендує замість звільнення оголосити догану Холодницькому

03 липня 00:30

У висновку комісії зазначається, що Холодницьким "не забезпечено дотримання вимог до професійної етики та поведінки прокурора, а тому в його діях є склад дисциплінарного проступку".

 

Комісія прокурорів винесла свої рекомендації щодо справи стосовно керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького; у висновку рекомендується накласти на нього догану, але не звільняти, передає "Українська правда" із посиланням на власні джерела.

Дисциплінарну скаргу на Холодницького розглядав член кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів Ковальчук А. Н., який дійшов висновку про наявність підстав, передбачених пунктами 1, 3, 5, 6, 8 частини 1 статті 43 Закону України "Про прокуратуру" для залучення прокурора Холодницького Н. В. до дисциплінарної відповідальності.

У висновку комісії зазначається, що Холодницьким "не забезпечено дотримання вимог до професійної етики та поведінки прокурора, а тому в його діях є склад дисциплінарного проступку".

Наголошується, що допущений Холодницьким проступок "завдає шкоди авторитету органів і зменшує довіру громадян до відомства, нехтує загальнолюдськими моральними цінностями, заважає формуванню принципової морально-правової позиції у взаємовідносинах з громадянами".

Однак при всьому цьому комісія прокурорів і сам Ковальчук не бачать підстав для звільнення Холодницького.

"Таким чином, підстави для притягнення Холодницького Н. В. до дисциплінарної відповідальності, визначені частиною першою статті 43 Закону України "Про прокуратуру", можуть служити лише для накладення на нього дисциплінарного стягнення, передбаченого пунктами 1 і 2 частини першої статті 49 цього Закону (догана або заборона на строк до одного року на призначення на вищу посаду в органі прокуратури, в якому прокурор займає посаду), і не можуть бути підставою для його звільнення з посади заступника Генерального прокурора - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури", - йдеться у висновку комісії.

Ковальчук А. Н. рекомендує покарати керівника САП доганою.

"Пропоную: притягнути до дисциплінарної відповідальності заступника Генерального прокурора - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України Холодницького Назара Івановича та накласти на нього дисциплінарне стягнення у вигляді догани", - зазначається у висновку.

Документ КДКП переданий у розпорядження ГПУ і НАБУ - структур, які ініціювали подання скарги на Холодницького та просили його звільнення. Засідання КДКП, за попередніми даними, призначено на 24 липня.

20 березня на зовнішній поверхні акваріума в робочому кабінеті голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького виявили приховані засоби прослуховування. Пізніше ЗМІ повідомили про те, що кабінет антикорупційного прокурора Назара Холодницького прослуховувало НАБУ зі згоди генерального прокурора.

Директор НАБУ Артем Ситник заявив, що під час прослуховування кабінету Холодницкого вдалося зафіксувати інформацію про тиск на певних посадових осіб для прийняття ними певних рішень.

Згодом генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що в записах, зроблених у кабінеті керівника САП Назара Холодницкого, не виявлено підстав для притягнення його до кримінальної відповідальності, але зафіксовано дисциплінарне порушення в роботі.

31 травня прокурори ще на місяць продовжили розгляд скарги проти Холодницького.

Детальніше про справу головного анткоррупционного спецпрокурора читайте в матеріалі Олександра Леменова "Кейс Холодницкого: звільнять, посадять чи домовляться?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".