Клімкін скасував поїздку на засідання Ради Європи через рішення щодо Росії

16 травня 12:03

Комітет міністрів РЄ підтримав проект міністерського рішення, в якому відкривається шлях для повернення Росії в організацію.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін скасував свою участь у міністерському засіданні Ради Європи на цьому тижні в Гельсінкі. Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на постійного представника України при РЄ Дмитра Кулебу.

"Міністр вже скасував візит в Гельсінкі, і вперше за багато років Україна не буде представлена на рівні міністра", - повідомив Кулеба.

Клімкін відмовився їхати до Гельсінкі через рішення Комітету міністрів Ради Європи про підтримку міністерського проекту рішення, в якому відкривається шлях для повернення Росії за надзвичайною процедурою. На засіданні в Гельсінкі 17 травня це рішення повинні схвалити остаточно, без змін і без обговорення.

Провідними лобістами повернення Росії до Ради Європи виступають представники Німеччини, Франції та Нідерландів.

Напередодні, 15 травня, Клімкін попередив, що наслідком рішень, які зараз приймаються в Раді Європи, може стати підрив Мінських угод.

"Питання в тому, що прецедент повернення Росії в ПАРЄ матиме значні символічні наслідки - це запускає процес "нормалізації" всього, що дозволяє собі РФ без кроків з її боку до нормальності. І ті, хто робить таку спотворену глобальну реальність, повинні понести за це частину відповідальності", - підкреслив міністр.

Глава дипломатії нагадав, що Україна заплатила високу ціну для виконання Мінських домовленостей, в той час як Кремль послідовно їх порушує.

У червні 2017 року Росія перестала сплачувати членські внески в Раду Європи, але обіцяє відновити їх, коли "ПАРЄ усуне загрозу подальшої дискримінації національних делегацій". У минулому році генсек РЄ Турбйорн Ягланд заявив, що якщо Росія не відновить платежі в бюджет організації в 2019 році, її участь у статутних органах буде припинена.

Докладніше про ситуацію з поверненням Росії до ПАРЄ читайте в матеріалі Дмитра Кулеби "Рада Європи і "божевільний"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".