Клімкін "розшифрував" послання Путіна про зміну Конституції РФ

15 сiчня 22:55

Навіть після завершення четвертого президентського терміну Путін залишиться центром прийняття рішень в Росії.

 

Послання президента РФ Володимира Путіна підтверджує факт, що і після 2024 року він збереже контроль над російською владою, а Кремль не відмовиться агресивних планів щодо України, вважає колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Зараз почнуться спекуляції навколо персоналій, а Путін все одно залишиться центром прийняття рішень російської системи", - написав дипломат на своїй сторінці в Facebook у середу, 15 січня.

Ексочільник МЗС висловив побоювання, що Путін може ініціювати черговий етап агресії проти сусідів Росії для зміцнення своїх позицій і недопущення дестабілізації в умовах транзиту влади.

"Путін не просто так почав говорити про споконвічні російські землі. Внутрішні зміни у РФ традиційно вимагають мобілізації через зовнішню загрозу, тому слід готуватися до подальших російських дій", - пояснив Клімкін.

Він також звернув увагу, що Путін вирішив закріпити у Конституції фактичну відмову Росії від дотримання норм міжнародного права. Згідно з проектом Путіна, до Конституції РФ внесуть норму про дотримання міжнародних договорів, лише якщо вони "не порушують права громадян Росії".

"А чого варте рішення про фактичне виведення Росії з-під дії міжнародного права! Створення окремої реальності означає, що Росія фактично відмовляється від дотримання будь-яких правил і буде поважати силу або договорняки, або те й інше разом", - зазначив екс-міністр.

Він підкреслив, що для мінімізації ризиків Україна повинна не тільки зміцнювати свої позиції, але й заручитися підтримкою впливових зовнішньополітичних партнерів, яких Росія "вимушена поважати".

"Стратегія для нас очевидна: стати сильнішими і домовлятися з РФ тільки разом із тими, кого вона вимушена поважати", - підсумував Клімкін.

Як повідомлялося, 15 січня голова уряду РФ Дмитро Медведєв подав у відставку. Відставка прем'єра означає автоматичну відставку всього уряду. Того ж дня про свою відставку оголосив голова Чечні Рамзан Кадиров.

На посаду прем'єр-міністра Путін висунув голову Федеральної податкової служби Михайла Мішустіна - друга голови "Сбєрбанка Росії" Германа Грефа, якого також готували на заміну Медведєву. Тепер кандидатуру Мішустіна формально має затвердити Державна Дума.

Свою відставку Медведєв пояснив намірами президента РФ Володимира Путіна ініціювати чергові зміни до Конституції. Про плани запровадження нової Конституції, яку винесуть на референдум, Путін заявив у ході звернення до росіян. Путін планує обмежити повноваження президента і створити новий орган влади – Державну раду.

Ці дії можуть свідчити про підготовку ґрунту для транзиту влади та збереження впливу Путіна в 2024 році, коли він, згідно з Конституцією не зможе знову балотуватися в президенти.

Володимир Путін перебуває біля керма Росії фактично безперервно з 2000 року. З 2000 по 2008 роки Путін двічі поспіль обіймав посаду президента Росії. З 2008 по 2012 рік Путін перебував на посаді прем'єр-міністра РФ, зробивши "рокіровку" з Дмитром Медведєвим. Проте вся повнота влади в Росії при цьому залишалася в руках у Путіна.

У 2012 році Путін був обраний президентом Росії втретє, а перед цим у конституції РФ були внесені поправки, згідно з якими термін президентських повноважень становить шість років.

Четвертий президентський термін Путіна почався в 2018 і закінчується в 2024 році.