Клімкін розповів про результати зустрічі "нормандської четвірки" в Берліні

06 листопада 22:28

Україна запропонувала залучити експертів БДІПЛ/ОБСЄ до переговорного процесу в рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську.

 

Україна пропонує залучити експертів БДІПЛ/ОБСЄ до переговорного процесу в рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську з метою аналізу пропозицій щодо проведення виборчого процесу на територіях Донбасу, підконтрольних проросійським бойовикам.

"Ми підкреслили, що майбутні модальності виборів на Донбасі повинні базуватися на українському законодавстві та відповідати міжнародним стандартам, зокрема БДІПЛ/ОБСЄ. І я наполягав, щоб такі експерти постійно були присутні на зустрічі в Мінську і відразу робили чіткий аналіз - чи відповідають пропозиції демократичним стандартам", - заявив глава Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін у коментарі за підсумками зустрічі "нормандської четвірки" на рівні глав МЗС у Берліні, 6 листопада.

При цьому український дипломат заявив присутнім колегам, що в Донбасі не спостерігається постійне припинення вогню, "у нас були на цьому тижні випадки обстрілу з непідконтрольною нами території, у нас 5 поранених".



"Щоб досягти постійного режиму припинення вогню необхідно завершити відведення танків і артилерії менше 100 мм. Нам, звичайно, потрібно працювати над новою ефективною процедурою для відводу важкого озброєння, оскільки всі ми знаємо, скільки такого озброєння заховано на Донбасі – у шахтах, на заводах", - сказав він.

Також міністр зазначив, що важливо почати процес розмінування.

"Ключовою умовою поліпшення безпеки є повний доступ спостерігачів ОБСЄ до всіх районах Донбасу. Тому ключовим для мене було питання розширення кількості баз, з яких вони зможуть здійснювати спостереження, включаючи бази неподалік від україно-російського кордону. Без такого 100% доступу впевненості, що можна поліпшити безпеки, немає", - вважає Він.

Нагадаємо, 2 жовтня в Парижі відбулася зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" за участю президента України Петра Порошенка, федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Франсуа Олланда і президента Російської Федерації Володимира Путіна. ZN.UA зібрало головні тези "паризьких домовленостей".