Клімкін прокоментував можливість розміну росіян у ПАРЄ на полонених моряків

30 червня 00:02

Через недосвідченість команди Зеленського в питаннях дипломатії і міжнародної політики, доля України може опинитися в руках зовнішніх гравців, побоюється глава МЗС.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін скептично оцінив можливість існування якихось таємних домовленостей про повернення делегації РФ до ПАРЄ в обмін на звільнення українських моряків з російського полону.

"Багато пишуть про ймовірне розміні між Європою і Росією: повернення Росії в ПАРЄ на можливе звільнення наших в'язнів. Зрада Європи нам всім болить. Але не ведіться на це. Не шукайте такого роду "логічних" виправдань", - написав очільник МЗС на своїй сторінці в Facebook ввечері в суботу, 29 червня.

Головною загрозою та викликом, який стоїть перед українською дипломатією і політичним керівництвом країни, Клімкін назвав бажання європейського істеблішменту домовитися з Росією "за спиною" України і за рахунок її національних інтересів.

"Гірше буде, якщо Росія і Європа вирішать, що вони можуть домовитися за нашою спиною і спробують нав'язати нам чужу стратегію і тактику. Вже зараз у кулуарах можна почути розмови про те, що Україна є загальним сусідством Росії та Європи, загальною відповідальністю, тому мають бути і загальні дії: насправді, дії будуть російські, а Європа спостерігатиме", - застеріг Клімкін.

Ймовірність реалізації цього негативного для України сценарію посилює недосвідченість президента Володимира Зеленського та його команди, а також обмежені економічні можливості країни, констатував керівник МЗС.

"І ось ми вже не встигнемо озирнутися, як відверту капітуляцію нам намагатися представити як довгоочікувану перемогу. Якщо так станеться, опинимося на два покоління в сірій буферній зоні", - висловив побоювання глава зовнішньополітичного відомства.

Він підкреслив, що Україна зможе заручитися підтримкою Заходу в протистоянні з Росією, тільки якщо сама послідовно і наполегливо відстоюватиме власні інтереси, а позиція офіційного Києва буде чіткою та однозначною.

"Долю України мають вирішувати тільки українці. І рішення, якими б складними вони не були, повинні приймати ми самі. Інші нам допомагатимуть, тільки якщо в нас будуть власні розум і тверда, навіть дуже жорстка воля відстоювати свою позицію. Зрештою, ніхто крім нас, українців, не вкладатиметься, щоб зробити Україну дійсно незалежною і успішною. І я не хочу, щоб за нас вирішували нашу долю, хто б це не був. А ви?", - підсумував Клімкін.

Заява Клімкіна, очевидно, є реакцією на недавню публікацію "Європейської правди". За даними видання, повернення РФ до ПАРЄ стало частиною великих негласних домовленостей. За цим планом, Захід повертає Росії повноваження в ПАРЄ навіть без жодних винятків. Росія у відповідь знаходить схему звільнення моряків і допускає до анексованого Криму моніторингову місію Ради Європи. І, звичайно, Москва відновлює платежі в бюджет РЄ, де вона вже накопичила борг близько 70 млн євро.

Однак Кремль не надав Україні гарантій повернення моряків і висунув додаткові вимоги, які зводилися до фактичного визнанням російської юрисдикції над анексованим Кримом і територіальними водами України.

Голова МЗС Павло Клімкін у відповідній ноті нагадав росіянам, що Міжнародний трибунал з морського права зобов'язав РФ звільнити моряків і повернути кораблі без будь-яких додаткових умов.

Президент Володимир Зеленський скликав екстрений брифінг, на якому звинуватив Клімкіна у зриві звільнення моряків і висловив обурення, що тест ноти МЗС не був з ним погоджений.

Міністр, у свою чергу, назвав висунуті Росією умови "дипломатичною пасткою", в яку потрапили президент і його команда. З Климкиным погодився спецпредставник Держдепартаменту Курт Волкер, назвавши вимоги Росії проявом неповаги до ООН.