Клімкін назвав справжню мету "мюнхенського плану" щодо України

16 лютого 11:16

Документ – лише частина базової стратегії Кремля щодо нового "переділу світу".

 

Скандальний план "Дванадцять кроків до посилення безпеки в Україні та євроатлантичному регіоні", представлений на Мюнхенській конференції з безпеки, є частиною базовою стратегії Кремля з фрагментації України, наголошує ексміністр закордонних справ Павло Клімкін.

"Ще раз: "мюнхенський план" не є базовою стратегією Кремля... Базова стратегія Кремля – це фрагментація України. А мюнхенський текст – він про створення з України буферу між Росією та Заходом за домовленості РФ та ЄС з контрольними пакетами Росії у всьому: від Донбасу до торгівлі. Домовленість спільна, керування російське", - пише він у своєму Twitter.

Росія може розглядати цей "план-мімнімум" як проміжний, використовуючи подальшу дестабілізацію для досягнення цілі. За таких умов розраховувати на рух України до ЄС і НАТО годі й чекати, зазначає Клімкін.

"Немає сенсу обговорювати зміст так званого "мюнхенського плану". Цікаво зрозуміти, ЯК він з'явився, ХТО був ініціатором і ЧОМУ він вийшов саме зараз під брендом Мюнхена. Думаю, відповіді будуть набагато цікавішими за текст", - резюмує ексочільник МЗС України.

В Німеччині у п'ятницю, 14 лютого, стартувала 56-а Мюнхенська конференція з безпеки, яка триватиме до 16 лютого.

Того ж дня на сайті конференції оприлюднили так званий "мюнхенський план". Документ видалили з сайту за кілька годин після публікації, однак незабаром він з'явився знову. План пропонує "поетапне зняття санкцій проти Росії за результатами виконання Мінських угод", "підтримку і визначення областей взаємодії між ЄС і Росією" та "запуск в Україні нового національного діалогу з проблем ідентичності".

Документ розкритикували західні експерти як такий, що "пропонує вирішення проблеми з точки зору Кремля". У МЗС України заявили, що тези з документа не відповідають офіційній позиції Києва.