Клімкін анонсував візит голів МЗС Франції, Німеччині, Великобританії та Данії до Києва

12 вересня 00:40

Міністри зовнішніх справ прибудуть в українську столицю 14 вересня.

 

У середу, 14 вересня, Україну відвідають не тільки міністри закордонних справ Німеччини і Франції Франк-Вальтер Штайнмаєр і Жан-Марк Еро, а й їхні колеги з Великобританії та Данії, повідомив голова МЗС України Павло Клімкін.

"14 вересня у нас будуть не тільки Штайнмаєр та Еро. Також прибудуть Борис Джонсон (міністр закордонних справ Великобританії , – Ред.) і його данський колега Крістіан Єнсен, тобто міністрів буде більше", – повідомив Клімкін в ефірі телеканалу "Інтер" увечері в неділю, 11 вересня.

Міністр підкреслив, що Штайнмаєр відвідає Київ не тільки як головава МЗС ФРН, але і як діючий очільник ОБСЄ.

Клімкін також розповів, що обговорював зі своїм німецьким колегою в Берліні відновлення переговорів у "нормандської форматі", примушення Росії до виконання Мінських домовленостей, а також механізми підвищення ефективності роботи спостерігачів ОБСЄ в Донбасі і передачі під їхній контроль ділянки російсько-українського кордону.

Напередодні повідомлялося про те, що Штайнмаєр та Еро мають намір відправитися в Київ на наступному тижні, щоб вплинути на переговорний процес по залагодженню конфлікту в Донбасі і обговорити питання повернення до "нормандскому формату".

Читайте також: Німеччина не є перешкодою на шляху України до безвізу, – Клімкін

Під час виступу у Верховній Раді 6 вересня президент України Петро Порошенко заявив, що Київ зацікавлений у продовженні та збереженні "нормандського формату" переговорів. Глава держави підкреслив, що "будь-який формат має сенс тільки тоді, коли в ньому бере участь Росія і коли він багатосторонній".

Раніше видання Financial Times писало, що Путін вдався до своєї грубої дипломатії перед самітом G20, привівши російську армію в бойову готовність біля південно-західних кордонів, щоб "видавити" з переговорів по врегулюванню ситуації в Донбасі українського президента.

5 вересня президент Франції Франсуа Олланд повідомив, що зустріч у "нормандському форматі може відбутися найближчими тижнями.

В Адміністрації президента України, в свою чергу, уточнили, що запланована зустріч Порошенка, Меркель і Олланда з Путіним може відбутися в Берліні.