Київ запропонував МВФ альтернативні формулювання законопроекту про антикорупційний суд

16 травня 18:15

Основні претензії МВФ були до ролі міжнародних експертів. Українська влада наполягала на скороченні їх впливу.

 

Київ підготував кілька альтернативних формулювань законопроекту про Вищий антикорупційний суд у частині повноважень Ради міжнародних експертів, очікує отримати відповідь від МВФ до наступного тижня, повідомив директор Фонду інновації і розвитку Георгій Вашадзе, який брав участь у розробці документа.

"У нас пропозиції – декілька альтернатив – на рахунок ролі міжнародних экспортов. Ми зробили два або три альтернативні рішення для того, щоб прийти до консенсусу, і чекаємо відповідь на це (від МВФ)", - сказав Вашадзе журналістам після наради робочої групи щодо законопроекту про Вищий антикорупційний суд у парламентському комітеті з питань правової політики.

За його словами, напрацьовані формулювання щодо Ради міжнародних експертів схвалені адміністрацією президента і узгоджені з учасниками робочої групи в парламентському комітеті.

Він висловив сподівання, що до наступного тижня буде остаточне рішення по цій позиції.

Також він пояснив, що дискусійні моменти щодо положень про юрисдикцію суду, кваліфікаційні вимоги до суддів зняті.

Крім того, він зазначив, що домовилися не визначати в законі загальну кількість суддів Вищого антикорупційного суду, але для його запуску роботи необхідно буде не менше 35 суддів.

1 березня Верховна Рада схвалила в першому читанні закон "Про Вищий антикорупційний суд". Президентський законопроект за основу підтримали 282 народних депутата.

16 квітня голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив про те, що профільний парламентський комітет розглянув вже фактично всі поправки до законопроекту, а їх понад 1920.

За словами спікера, дискусії навколо окремих положень законопроекту тривають. "Ключова дискусія йде навколо того, чи повинен антикорупційний суд відповідати юрисдикції НАБУ і САП, і друге питання... - це повноваження громадської ради міжнародних експертів", - розповів Парубій.

Детальніше про проект читайте в матеріалі Центру протидії корупції "Антикорупційне гальмо" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".