Кількість зареєстрованих кандидатів-мажоритарників наблизилася до 120

11 червня 19:35

Абсолютна більшість кандидатів – самовисуванці.

 

Центральна виборча комісія на засіданні у вівторок, 11 червня, зареєструвала ще 23 кандидати в народні депутати, які балотуватимуться в одномандатних мажоритарних округах. Таким чином, кількість зареєстрованих кандидатів-мажоритарників складає 118 осіб. Абсолютна більшість з них – 111 - подали документи до ЦВК як самовисуванці. Семеро представляють політичні партії, повідомляє прес-служба ЦВК.

Самовисуванцями є також всі 23 зареєстрованих у вівторок кандидати. Серед них є діючі народні депутати: Максим Микитась (округ №206, Чернігівська область), Андрій Вадатурський (округ №130, Миколаївська область), Артем Іллюк (округ №128, Миколаївська обалсть), які були обрані до парламенту поточного скликання у тих само округах.

У даний час Микитась є членом депутатської групи "Воля народу", Іллюк – групи "Відродження", а Вадатурський – входить до складу парламентської фракції "Блоку Петра Порошенка".

Нагадаємо, 21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 21 липня.

При цьому Рада відмовилася підтримувати запропоновані Зеленським зміни до закону про вибори народних депутатів, і вибори проходитимуть за змішаною системою: половина парламенту обиратиметься за закритими партійними списками, половина – в одномандатних мажоритарних округах.

24 травня група народних депутатів із фракції "Народного фронту" направила до Конституційного Суду подання щодо відповідності президентського указу Основному Закону з проханням розглянути його протягом двох місяців. КСУ приступив до розгляду подання 11 червня.

Якщо КСУ визнає, що указ глави держави не відповідає Основному Закону, то виборчий процес буде зупинено. Докладніше читайте у статті Сергія Рахманіна "Гра в швидкі "шашечки".