Кабмін схвалить торговельну блокаду Криму, вона почне діяти через 30 днів - Яценюк

16 грудня 15:29

Сьогодні уряд прийме рішення про припинення торгівлі з окупованим Росією Кримом, повідомив Яценюк. Постачання електроенергії блокада не торкнеться.

 

Кабмін сьогодні ухвалить рішення про торгову блокаду Криму, вона почне діяти через 30 днів, повідомив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду в середу, 16 грудня.

"Сьогодні рішення буде прийнято і оприлюднено, і через 30 днів воно вступить в силу", - повідомив прем'єр.

Зокрема, будуть заборонені поставки в/з Криму будь-яких товарів і послуг за всіма митним режимам. Винятки становитимуть лише особисті речі громадян і міжнародна гуманітарна допомога.

Як уточнював раніше голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, будь-яка особа зможе перевозити товари, однак їх еквівалент не повинен перевищувати 10 тис. грн і сумарна вартість яких не перевищує 50 кг на одну особу.

Рішення буде ухвалено Кабміном у рамках закону про вільної економічної зоні СЕЗ "Крим".

Що стосується обмеження поставок електроенергії в Крим, то, за словами Яценюка, це може статися "виключно за рішенням РНБО".

Раніше 23 листопада Кабінет міністрів України прийняв рішення, яким тимчасово заборонив переміщення вантажних потоків на адміністративному кордоні між Україною і Кримом. Також прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі, згідно із законом, підготувати проект розпорядження Кабміну з конкретним переліком товарів, робіт і послуг, які можуть поставлятися в Крим. Для складання списку товарів прем'єр запропонував залучити Меджліс кримськотатарського народу.

У подальшому, зазначив Яценюк, РНБО має затвердити рішення про формат відносин з Кримом і заходи щодо його повернення до складу України.

Ще раніше стало відомо про те, що ще 4 листопада президент Петро Порошенко звернувся до Кабміну з листом, в якому запропонував уряду розглянути питання припинення товарообігу і вантажного транспортного сполучення в обидві сторони з окупованим Кримом.

Порошенко запропонував уряду затвердити відповідне рішення. Поки це рішення не буде затверджено остаточно, президент запропонував забезпечити тимчасове застосування цих обмежень.

Президент також зазначив, що одним із пріоритетних завдань органів державної влади на сьогодні є визначення моделі подальших відносин України з тимчасово окупованою територією АР Крим.

"Останнім часом істотно загострилося протистояння між громадськими активістами та окупаційною владою Криму. Порушено низку кримінальних справ проти ініціаторів торгової блокади Криму. Ініціатори безстрокової акції блокування поставок українських товарів на Кримський півострів, яка почалася 20 вересня поточного року, вимагають повністю припинити торговельні відносини з окупованою територією", - аргументує в листі Порошенко необхідність припинення вантажного транспортного сполучення з АРК.

З 20 вересня, кримські татари та інші протестувальники почали продуктову блокаду Криму. Блокада стосується лише вантажних автомобілів, які перевозять товари в Крим і назад, - для них перекриті всі три дороги та пункти пропуску (Чонгар, Чаплинка і Каланчак) на адмінкордоні з Херсонською областю.

Проте громадяни і легкові авто можуть безперешкодно потрапити на територію півострова.

На початку вересня лідери кримських татар заявили, що мають намір розпочати безстрокову блокаду адміністративної межі з окупованих Росією, Кримом, щоб не допустити ввезення українських товарів на територію півострова. Планується, що блокада буде безстроковою і пройде в три етапи. Зокрема, наступним етапом мала стати енергетична блокада Криму. З 21 листопада Крим повністю знеструмлено в результаті падіння опор всіх чотирьох ліній електропередач, які забезпечували поставки е/е на півострів.