Кабмін розробив закон про захист бізнесу від тиску правоохоронців

08 листопада 11:55

Закон підвищить відповідальність правоохоронців за перевищення повноважень щодо бізнесменів, заявив Володимир Гройсман.

 

Кабінет міністрів розробив законопроект, який повинен захистити бізнес від безпідставного тиску з боку правоохоронних і контролюючих органів, заявив на засіданні прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Глава уряду нагадав про обіцянку вийти із законодавчою ініціативою, яка дозволить зупинити тиск на бізнесменів з боку правоохоронців.

За словами Гройсмана, даний законопроект був розроблений спільно з Міністерством юстиції, Міністерством внутрішніх справ, Секретаріатом Кабміну, Офісом омбудсмена та ін.

Прем'єр зазначив, що закон підвищить відповідальність правоохоронців за перевищення повноважень.

"Коли безпідставно приходять до чесного, легального бізнесу з обшуками, вилучають сервери, первинну документацію, не допускають адвокатів, без будь-якої відеофіксації і т.д. Це неприпустимо!" - сказав Гройсман.

Наголошується, що закон передбачає можливість відео - та аудіофіксації дій правоохоронців, починаючи від подання клопотання до суду на дозвіл обшуку і закінчуючи ходом самих обшуків. Також закон надасть обов'язковий допуск на місце обшуку адвокатів підприємців.

Крім того, закон передбачає створення незалежних комісій, у яких будуть брати участь громадські організації, для розгляду порушень правоохоронців під час обшуків.

Нагадаємо, що 5 жовтня генпрокурор Юрій Луценко підписав документ про недопущення порушення прав бізнесу при обшуках. Генпрокурор зобов'язав своїх підлеглих погоджувати з керівниками правоохоронних органів порядок проведення окремих слідчих і процесуальних дій, які можуть обмежити права та інтереси суб'єктів господарювання приватного сектору.