Кабмін хоче сам створювати місцеві держадміністрації

18 квiтня 00:21

На сьогодні не встановлено порядок створення або ліквідації місцевої держадміністрації, а також не визначено орган, який повинен приймати такі рішення

 

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді надати йому право створювати і ліквідувати місцеві державні адміністрації. Про це йдеться в урядовому законопроекті №2642 "Про внесення змін у деякі закони України щодо порядку утворення і ліквідації місцевих державних адміністрацій", текст якого розміщений на офіційному сайті парламенту.

Як наголошується в пояснювальній записці, розробка даного законопроекту обумовлена тим, що на сьогодні законодавчо не врегульовано питання формування місцевої державної адміністрації, зокрема, не встановлено порядок її створення або ліквідації, а також не визначено орган, який повинен приймати такі рішення.

Так, проект закону пропонує доповнити закон України "Про місцеві державні адміністрації" статтею стаття 4-1, якою передбачається, що місцева державна адміністрація утворюється або ліквідується Кабінетом міністрів України. Разом з тим, голову місцевої державної адміністрації буде призначати президент.

Читайте також: Україна допустила помилку, вивівши реформу децентралізації експертного поля в політичне

Також даний законопроект пропонує доповнити закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" статтею 242, згідно з якою, державна реєстрація новоствореної місцевої державної адміністрації як юридичної особи здійснюється у триденний строк з дня набрання чинності актом президента України про призначення її голови. За здійснення державної реєстрації місцевої державної адміністрації реєстраційний збір не стягується.

"Державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня після отримання належних документів вносить запис про здійснення державної реєстрації місцевої державної адміністрації як юридичної особи та повідомляє про це органи статистики, доходів і зборів, Пенсійного фонду України", - йдеться в законопроекті.