Іспанський суд відмовив Україні в арешті і екстрадиції Онищенка

13 листопада 13:15

Рішення суду було прийнято сьогодні, 13 листопада.

 

Прокуратура Іспанії відмовила Україні в арешті і екстрадиції народного депутата Олександра Онищенка, якого підозрюють у привласненні державного майна в особливо великих розмірах. Про це Онищенко повідомив після судового засідання, повідомляє "Українська правда".

"Суд вислухав позицію сторони обвинувачення, запитав, чи згоден я на добровільну екстрадицію, я відповів, що ні, і що моя справа є політичним переслідуванням. Суд визнав наші аргументи досить переконливими, щоб не застосовувати до мене арешт", - сказав Онищенко.

При цьому він додав, що судове засідання тривало 1,5 години в суді Мадрида Audiencia Nacionale.

Водночас джерела "Української правди" в НАБУ зазначили, що поки що офіційної відповіді від компетентних органів Іспанії до Бюро не надходило.

Нагадаємо, розслідування за фактом розкрадання газу, видобутого за договорами про спільну діяльність з "Укргазвидобуванням", почалося в грудні 2015 року.

За версією слідства, у період з січня 2013 року по червень 2016-го члени злочинної організації протиправно заволоділи коштами, отриманими від реалізації природного газу у розмірі понад 1,6 млрд, внаслідок чого "Укргазвидобуванню" завдано збитків у сумі понад 740 млн гривень.

Слідство встановило причетність до участі у "газовій схемі" 29 осіб. Зараз семеро осіб, у тому числі народний депутат України Олександр Онищенко, знаходяться у розшуку, 12 обвинувальних актів щодо 18 осіб скеровані до суду, з них стосовно семи осіб набув чинності обвинувальний вирок.