Інвестори відреагували на перші призначення президента Володимира Зеленського

23 травня 03:16

Інвестори насторожено сприйняли перші призначення нового президента України.

 

У сфері бізнесу з'явилися відгуки на призначення, які зробив у перші дні перебування на своїй посаді президент Володимир Зеленський. І вони виявилися не найприємнішими.

Інвестори негативно відреагували на перші призначення президента Володимира Зеленського. Якщо він і далі буде призначати на державні посади людей з оточення олігарха Ігоря Коломойського, то Україну очікує відтік інвестицій.

Про це на форумі в Києві заявив президент Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) і голова інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала, повідомляє Громадське з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

"На жаль, інвестори - з реакцій на єврооблігації і на українську гривню - відреагували на ось ці перші призначення негативно", - сказав він.

Фіала підкреслив - такі призначення інвестори також будуть розцінювати як сигнал.

"Чим більше буде серед призначень людей з орбіти Коломойського, тим більше це призведе до зростання вартості наших запозичень, тим складніше буде для корпорацій і для уряду залучати гроші і в Україні, і за кордоном", - пояснив він.

По новому главі Адміністрації президента Андрію Богдану, який є адвокатом Коломойського, у президента ЄБА великий скепсис.

"Складно уявити, як людина з орбіти Коломойського, який займався протилежним, зараз змінить напрям діяльності на 180 градусів і буде діяти не в інтересах олігархів, а на благо країни", - сказав Фіала.

З іншого боку, за його словами, призначення екс-міністра економіки Абромавичюса і екс-міністра фінансів Олександра Данилюка інвестори сприйняли б як хороший сигнал, але вони не отримали ключових посад.

21 травня президент Володимир Зеленський видав низку указів про призначення заступників глави Адміністрації президента, помічники президента і радників. Адміністрацію президента очолив Андрій Богдан, адвокат Коломойського. А Данилюк очолив Раду національної безпеки і оборони.

У Міністерстві юстиції заявили, що Андрій Богдан не може працювати главою Адміністрації президента, тому що на нього поширюється дія закону про люстрацію.

Нагадаємо, в понеділок вранці, 20 травня, ще до церемонії інавгурації президента Зеленського, глава Служби безпеки України Василь Грицак написав рапорт про відставку. Разом з Грицаком рапорти про відставку подали всі його заступники.

Зазначимо, що вже в другий день повноважень Зеленського на високих посадах в Адміністрації президента опинилися виконавчий продюсер "Кварталу 95" і сценарист "Слуги народу".

Співвласник студії "Квартал 95" Сергій Шефір призначений першим помічником президента Зеленського.