Інтерполу не вистачає доказів для розшуку втікача Януковича

01 серпня 10:35

Для оголошення Януковича в міжнародний розшук генеральному секретаріату Інтерполу потрібно надати "дуже переконливі аргументи". За словами Москаля, справа екс-президента може затягуватися через неякісно зібрані матеріали і слабку доказову базу.

 

Прізвища екс-президента України Віктора Януковича, який втік, досі немає в базі злочинців, розшукуваних Інтерполом. В українському бюро організації повідомили, що генеральний секретаріат Інтерполу в Ліоні (Франція) продовжує вивчати можливість застосування каналів для розшуку Януковича,

За словами директора українського бюро Інтерполу Василя Неволі, важливо надати переконливі докази того, що правопорушення має кримінальний, а не політичний характер, пише Deutsche Welle.

"Його провину може бути доведено тільки після того, як справа пройде через суд", - зазначив Неволя.

У свою чергу перший заступник голови комітету з питань боротьби зі злочинністю і корупцією у Верховній Раді України Геннадій Москаль заявив, що Інтерпол вимагає обов'язкового рішення суду. "А тут, наскільки я знаю, є лише рішення про доставку його до суду для застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою", - зазначив Москаль. За його словами для оголошення особи в міжнародний розшук генеральному секретаріату Інтерполу потрібно надати "дуже переконливі аргументи".

На думку Москаля, справа Януковича може затягуватися через неякісно зібрані матеріали і слабку доказову базу. "Щоб була доказова база, треба мати прямі свідчення. А їх на Януковича можуть дати люди, яких вже давно немає у країні. Простий пересічний громадянин не знає, що там проходило у кабінетах", - сказав депутат. "А хто на нього може дати свідчення? Тільки ті, кому він давав доручення і "давав добро". Наприклад, на силовий розгін Майданів, на застосування вогнепальної зброї. Ці люди вже розбіглися і перебувають у тому ж колі, що і сам Янукович", - розповідає Москаль. "Всі свідки, які були вхожі в його кабінет, всі знаходяться зараз у Російській Федерації. Дістати їх звідти неможливо".

"Якщо ми подали матеріали в Інтерпол без свідчень цих людей, які були присутні, а просто повідомили, що такого-то числа відбулася нарада, а такого-то числа були присутні такі-то люди, то організація буде вимагати надати хоча б протокол допиту однієї людини, яку вказано", - пояснив Москаль. Без цих свідчень, за його словами, Інтерпол ніколи не оголосить Януковича в розшук.

У цілому, за нинішніх обставин притягти колишнього президента України до відповідальності практично неможливо, переконаний Москаль. "Для українського правосуддя і для українського слідства він недоступний", - вважає депутат. На його думку, у Росії він може перебувати скільки завгодно. Втім, перетнути кордон іншої країни для нього ризиковано. "У будь-якій європейській країні його може бути затримано та передано Генеральній прокуратурі України", - зазначає Москаль.

Окрім того, українське бюро направило в Ліон матеріали на розгляд ущодо екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, екс-голови Адміністрації президента Андрія Клюєва та сина колишнього президента Олександра Януковича.

У генеральному секретаріаті Інтерполу повідомили, що інформація про розшукувану особу може не публікуватися на сайті на прохання країни, що подала відповідний запит.