Інститут права ім.Корецького став на бік екс-мера Черкас Одарича. Відповідач до суду не з'явився

17 травня 15:30

Засідання суду за позовом екс-мера Черкас, який має намір довести нелегітимність рішення міськради про його відставку, довелося перенести через неявку відповідача. В той же час висновки Інституту держави і права ім.Корецького, текст яких є у розпорядженні ZN.UA, свідчать, що підстав для дострокового зняття Одарича з посади не було.

 

Соснівський райсуд м.Черкаси переніс на наступний четвер, 23 травня засідання за позовом екс-мера Черкас Сергія Одарича до Черкаської міськради. Через суд Одарич має намір довести нелегітимність рішення міськради від 24 квітня про дострокове припинення його мерських повноважень ситуативною більшістю.

Причина перенесення засідання - неявка в суд відповідача та його представників. Відомий адвокат Андрій Федур, що представляє інтереси міськради, який, не з'явившись на засідання, подав суду письмове клопотання перенести дату судового засідання у зв'язку з тим, що він тільки напередодні в четвер, 16 травня, у другій половині дня підписав договір про представлення інтересів Черкаської міськради в суді.

Інтереси Сергія Одарича в суді представляє відомий юрист Валентина Теличенко. Вона була присутня на засіданні разом з самим екс-мером і була здивована ситуацією (відсутністю сторони відповідача). Оскільки, як пояснила Теличенко в коментарі ZN.UA, в Черкаському міськвиконкомі існує спеціальна група юристів з п'яти людей, до завдання яких входить представлення інтересів влади в судах. Їх робота оплачується з бюджету, тому незрозуміло, за рахунок яких коштів, влада Черкас має наміру розплачуватися за послуги позаштатного адвоката Федура.

"Відповідачі на суд не з'явилися... Наступне засідання призначено на четвер, 23 травня, о 9:00. Відповідач попереджений, що в разі його неявки справу все одно будуть заслуховувати", - повідомив пізніше на своїй сторінці у Facebook Одарич.

Одарич підтвердив ZN.UA, що на засіданні в п'ятницю були присутні представники американського посольства.

Як повідомляло ZN.UA, раніше профільний Комітет Верховної Ради з питань місцевого самоврядування визнав незаконним зняття з посади мера Черкас Сергія Одарича, оскільки рішення про відставку могла прийняти лише міська громада.

Крім того, сам опальний мер Черкас представив ZN.UA висновок Інституту держави і права ім.Корецького НАН України. Його суть у наступному: "Вважаємо, що рішення Черкаського міської ради від 24.04.2013 №3-1669 "Про дострокове припинення повноважень міського голови Одарича Сергія Олеговича" не відповідає законодавству, оскільки не містить підстав для дострокового припинення повноважень міського голови, передбачених частиною 2 статті 79 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (див. повний текст висновку вище).

Нагадаємо, 24 квітня Черкаська міськрада на позачерговій сесії 40 голосами "за" достроково припинила повноваження Одарича. Виникла суперечка, чи можна вважати 40 голосів "за" двома третинами депутатського скликання, якщо 61-м членом міської ради є сам мер.

Тим не менш, голова лічильної комісії Артур Савін оголосив рішення про відставку мера прийнятим, потім рішення підписав секретар міської ради Віктор Горкун.

Сам Одарич через суд має намір поновитися на своїй посаді, подавши позов у Соснівський районний суд Черкас. Крім того, звільнений мер буде ініціювати розпуск нинішнього складу міськради в разі повернення на посаду міського голови Черкас, оскільки він порушує закони. !zn

Читайте також:

В один день мери трьох міст України були відправлені у відставку

Екс-мер Черкас має намір через суд повернути собі крісло

Скандал навколо відставки мера Черкас: депутати не змогли розібратися, чи вистачило їм голосів

zn
zn
Комітет Ради з питань місцевого самоврядування вважає, що відправити у відставку Одарича могла тільки черкаська громада