Інавгурація Зеленського: як і коли новообраний президент вступить на посаду

22 квiтня 15:12

Інавгурація має відбутися до 3 червня.

 

Інавгурація Володимира Зеленського має відбутися не пізніше ніж через 30 днів після офіційного оголошення результатів президентських виборів. До 1 травня включно Центральна виборча комісія має встановити офіційні результати, через три дні – офіційно оприлюднити їх у "Голосі України" та "Урядовому кур'єрі". Таким чином, інавгурація нового президента має відбутися до 3 червня.

Згідно з Конституцією України, приведення президента до присяги здійснює голова Конституційного Суду (КС). Засідання, на якому складає присягу новообраний президент проводиться у сесійній залі Верховної Ради. День визначається рішенням депутатів за поданням голови Ради. Депутати також можуть змінити місце церемонії вступу на посаду.

Урочисте засідання відкриває голова Ради, виконується державний гімн. Голова Ради повідомляє про осіб присутніх на засіданні та надає слово голові ЦВК для оголошення результатів виборів. Президента запрошують до трибуни, вручають йому текст присяги українському народові, зміст якої визначений Конституцією. Новообраний глава держави, поклавши праву руку на Конституцію і, за бажанням, на Пересопницьке Євангеліє проголошує присягу, підписує її та передає голові КС.

Голова КС оголошує, що новообраний президент склав присягу українському народові і вступив на пост. Потім він передає голові Верховної Ради текст присяги, підписаний президентом. Тим часом голова ЦВК вручає новообраному президентові відповідне посвідчення, голова КС - офіційні символи влади.

Тоді президент проголошує звернення до народу із трибуни Ради. Після звернення він займає місце у сесійній залі біля прапора штандарта президента. Голова парламенту закриває засідання, виконується гімн України. Цього дня Рада не розглядає інших питань.

Глава парламенту Андрій Парубій вже заявив про те, що Верховна Рада призначить інавгурацію новообраного президента після консультацій з його командою у передбачений законодавством термін.

21 квітня в Україні відбувся другий тур виборів президента. Центрвиборчком опрацював вже 99% електронних протоколів, за Зеленського проголосували 73,23% виборців, за Порошенка - 24,45%. Порошенко вже привітав Зеленського з перемогою, а також пообіцяв не йти з політики і захищати національні інтереси України та досягнення його команди за п'ять років президентського терміну.

Слідом за чинним президентом Зеленського привітав прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Він також подякував Порошенку за досягнення на посту глави держави. Крім того, Зеленського привітав голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Детальніше про президентську кампанію читайте в спецтемі DT.UA "Вибори-2019".