Хто влаштував Зеленському "оглядини" в Єлисейському палаці

17 квiтня 02:46

У зустрічі була задіяна свого роду "човникова дипломатія".

 

Зустріч Зеленського та Макрона в Єлисейському палаці, що відбулася напередодні вихідних, привернула увагу не тільки тим, що президент Франції прийняв кандидата в президенти - неофіційну особу. Всім було цікаво, як вона взагалі могла відбутися.

За даними видання Le Monde, ініціатором зустрічі став лідер українських президентських рейтингів Володимир Зеленський. Не дивно, адже з усіх дійових осіб Зеленський найбільше потребував цієї зустрічі, повідомляє Європейська правда.

Насамперед, це давало йому можливість показати, що він здатний проводити міжнародні переговори зі світовими лідерами. Схоже, що команда Зеленського зверталася з цього питання не тільки до посла Франції в Україні Ізабель Дюмон, але і до неофіційного каналу зв'язку між Парижем і Києвом - а цю роль зараз виконує французький філософ Бернар-Анрі Леві, який нещодавно відвідував Київ.

10 днів тому він публічно повідомив, що напередодні першого туру провів двогодинну зустріч з Зеленським.

І, до речі, перед минулими президентськими виборами, в березні 2014 року, Леві зіграв важливу роль в організації візиту Віталія Кличка і Петра Порошенка у Францію.

З різних джерел відомо, що спочатку Париж коливався про необхідність зустрічі між Зеленським і Макроном. Такі переговори могли бути сприйняті як підтримка кандидата і як втручання у внутрішню ситуацію України.

Свою роль у позитивній відповіді Парижа, ймовірно, зіграло рішення німецького канцлера Ангели Меркель прийняти в себе Порошенка - на цьому тлі французькій дипломатії було важливо нагадати про свою зацікавленість Україною.

А коли Єлисейський палац звернувся до адміністрації президента України, щоб попередити про можливі переговори між Зеленським і Макроном, команда Порошенка наполягла на організації зустрічі між чинними президентами. Це влаштовувало всіх, тому що Франції було набагато простіше пояснити зустріч з обома рейтинговими політиками, ніж тільки з одним з них, та ще й опонентом чинного президента (хоча у чинної влади Франції є і такий досвід - на початку квітня, перед виборами в Ізраїлі, Макрон прийняв у Парижі одного з лідерів ізраїльської опозиції Яїра Лапіда).

Нагадаємо, Володимир Зеленський зняв відеозвернення до Петра Порошенка, в якому попросив не тільки посадити Гладковського, Свинарчука і вбивць Гандзюк, але й не бігати за ним по телеканалах, не займатися здачею аналізів (яку ініціював саме Зеленський, - ред.) і не виступати на стадіоні, а зайнятися виконанням своїх обов'язків.

Як повідомлялося, Володимир Зеленський не з'явився на дебати на НСК "Олімпійський" 14 квітня, і вони відбулися в форматі прес-конференції: Петро Порошенко протягом години відповідав на питання журналістів. Потім президент зустрівся зі своїми прихильниками на стадіоні.

Також Порошенко запропонував опонентові зустрітися в телеефірі та в черговий раз нагадав, що, відповідно до закону, дебати перед другим туром виборів президента відбудуться в ефірі "Суспільного" в п'ятницю, 19 квітня.

4 квітня Зеленський викликав чинного президента Петра Порошенка на дебати на НСК "Олімпійський". Порошенко відповів згодою.

Зеленський також висунув низку умов, зокрема такі, що суперечать вимогам законодавства, після чого Зураб Аласанія заявив про припинення переговорів із кандидатами та дав зрозуміти, що їх зірвав шоумен, раз у раз висуваючи нові вимоги.

Згодом у штабі Порошенка повідомили, що гарант готовий дебатувати із Зеленським на стадіоні 14 квітня і в студії "Суспільного" - 19-го. Участь Порошенка в дискусії із Зеленським на НСК "Олімпійський" 19 квітня можлива, якщо вони не збігатимуться у часі з дебатами в студії "Суспільного".

У штабі Зеленського заявили, що кандидат 19 квітня, перебуваючи на стадіоні, міг би зв'язатися зі студією "Суспільного" за допомогою телемосту. Однак голова правління НСТУ Зураб Аласанія заявив, що формат національних дебатів перед другим туром не передбачає телеміст.

За результатами першого туру виборів, оголошеними ЦВК 7 квітня, лідерами є кандидат в президенти Володимир Зеленський (30,24%) і Петро Порошенко (15,95%). Другий тур виборів відбудеться 21 квітня.

Усі подробиці зібрали у матеріалі "Батл року: що відомо про дебати Зеленського та Порошенка".