Хто такий Пінькас, через якого подав у відставку міністр Абромавичус

03 лютого 16:54

ZN.UA розібралось, хто стоїть за людиною, яка стала однією з причин відставки міністра економічного розвитку.

 

У зв'язку з сьогоднішнім скандальним виступом міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса в інформаційному просторі спливло ім'я Сергія Пінькаса. Саме лобіювання його призначення на посаду заступника міністра стало, за словами депутата Сергія Лещенка, причиною заяви міністра-технократа про відставку.

За даними ZN.UA, в серпні 2014 року Пінькаса призначили першим заступником в "Укроборонпром" за протекцією Олега Гладковського (Свинарчука), бізнес-партнера Петра Порошенка, колишнього президента корпорації "Богдан", а нині першого заступника секретаря РНБО. Це стало блискучим кар'єрним ривком для молодого чиновника - до цього Пінькас працював заступником мера Цюрупинська (Херсонська область).

В якості першого віце-мера Пінькас курирував у Цюрупинську комунальне господарство. Його пов'язують з виділенням коштів з держбюджету ПП "Сандвин", яке мало розробити техніко-економічне обґрунтування будівництва сміттєпереробного заводу з сортувальною лінією, майданчиком для тимчасового складування відходів на земельній ділянці в районі очисних споруд орієнтовною площею 25 га. Гроші виділили і витратили, але проект досі не реалізували.

В "Укроборонпромі" у Пінькаса виник конфлікт з оточенням іншої креатури Гладковського-Свинарчука - голови держконцерну Романа Романова, колишнього вчителя фізики і автодилера, який очолював штаб кандидата в президенти Петра Порошенка в Херсонській області. Зокрема, невдоволення Романова викликало призначення генерал-майора Володимира Пінькаса, батька Сергія, керівником херсонського заводу "Паллада", що входить в структуру "Укроборонпрому". До речі, конкурсну комісію, яка призначила Пінькаса-старшого, очолював Пінькас-молодший.

Конфлікт завершився тим, що в листопаді минулого року посаду Пінькаса в "Укроборонпромі" скоротили.

На початку грудня Кабінет міністрів прийняв закрите рішення про введення посади першого заступника міністра економічного розвитку з питань ОПК. Таке рішення мотивували провалом роботи міністерства щодо оперативного внесення змін до оборонного замовлення. А в середині грудня Ігор Кононенко в телефонній розмові з міністром Абромавичусом вперше запропонував Пінькаса на вакантну посаду.

У середу, 3 лютого, міністр економіки Айварас Абромавичус заявив про рішення піти у відставку. Однією з головних причин він назвав тиск і корупційну діяльність з боку Кононенка, який, за його словами, намагався взяти під контроль державні підприємства. Кононенко ці звинувачення заперечує.

Пізніше народний депутат Сергій Лещенко заявив, що причиною рішення Абромавичуса стали спроби призначити Пінькаса в Мінекономрозвитку в якості "наглядача".