Хан зустрівся в Україні з активістами та адвокатом Гандзюк

09 листопада 10:25

"Напади на активістів є неприйнятними, їх винуватців і замовників слід притягнути до відповідальності", - заявив єврокомісар.

 

Європейський комісар з питань розширення і політики добросусідства Йоханнес Хан зустрівся в Україні з громадськими активістами та адвокатом радниці мера Херсона Катерини Гандзюк. Як повідомляється на сторінці Представництва ЄС в Україні в Twitter, політик закликав притягнути до відповідальності винних у вбивстві Гандзюк.

"Хоча вже пізня ніч, Йоханнес Хан провів першу зустріч в Україні і саме з громадськими активістами та адвокатом Катерини Гандзюк. "Напади на активістів є неприйнятними, їх винуватців і замовників слід притягнути до відповідальності", - йдеться в повідомленні.


Сьогодні, 9 листопада, єврокомісар і міністр закордонних справ України Павло Клімкін вшанували у Києві пам'ять Героїв Небесної сотні. Вони поклали букети троянд до меморіалу на алеї Героїв Небесної сотні. Дипломатів супроводжував голова Представництва ЄС в Україні Х'юг Мінгареллі.

У четвер, 8 листопада, у Верховній Раді відбулося перше засідання Тимчасової слідчої комісії (ТСК), створеної для вивчення розслідування вбивства Катерини Гандзюк та нападів на інших громадських активістів. Перше виїзне засідання ТСК має пройти в Херсоні.

Катерина Гандзюк померла 4 листопада в київській лікарні. Офіційна причина смерті: поліорганна недостатність та хімічні опіки 39% тіла внаслідок нападу з використанням хімічної речовини.

Після смерті Гандзюк кримінальну справу про замах на неї перекваліфікували за статтею "закінчене умисне вбивство".

За даними ЗМІ та активістів, помічник депутата від БПП Миколи Паламарчука Ігор Павловський є посередником між виконавцями і замовником вбивства Гандзюк. Саме він передавав грошові кошти керівнику групи виконавців - Сергієві Торбіну. Після затримання групи виконавців Павловський був готовий здати замовника вбивства, але зміг домовитися з правоохоронними органами.

31 липня Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку в Херсоні. Постраждалу госпіталізували з хімічними опіками 40% тіла.

У другій половині серпня поліція затримала п'ятьох підозрюваних. За версією слідства, Володимир Васянович мав подати сигнал про те, що Гандзюк вийшла з під'їзду. Микита Грабчук – облити її кислотою, попередньо купленою Віктором Горбуновим. Водієм групи був В'ячеслав Вишневський. на Сергія Торбіна як на організатора замаху вказали інші члени групи. Всі підозрювані брали участь в АТО в складі добровольчих підрозділів, а Торбін у 1997-2000 роках працював у херсонській міліції на посаді оперативника.