Група депутатів БПП пропонує план подолання політичної кризи

15 лютого 21:55

Члени антикорупційної платформи виступають за відставку Кабміну, генпрокурора та позбавлення Кононенка мандата.

 

Група депутатів фракції "Блоку Петра Порошенко", близька до єврооптимістів, а також частина антикорупційної платформи БПП представили план заходів, спрямованих на подолання політичної кризи в Україні та перезавантаження системи влади. Проект був озвучений у понеділок, 15 лютого, на засіданні фракції БПП, на якій був присутній президент Петро Порошенко.

Депутати пропонують главі держави звільнити генерального прокурора Віктора Шокіна, закликати прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та Кабмін добровільно піти у відставку, а також ініціювати підписання Меморандуму принципів взаємодії між урядом, парламентом і президентом.

Крім того, на думку депутатів, Порошенко nf голова фракції БПП Юрій Луценко повинні закликати Ігоря Кононенка скласти депутатський мандат. Як повідомили джерела ZN.UA, дану пропозицію глава держави зустрів без ентузіазму, в той час як інші пункти проекту не викликали у президента відторгнення.

ZN.UA приводить повний текст заяви:

"Ми вкрай зацікавлені у збереженні стабільності політичної ситуації в країні. Державі як ніколи необхідна єдність парламентської коаліції та якомога швидкий вихід з політичної кризи. Очевидно, що ідеальним варіантом було б відновлення довіри між усіма сторонами процесу. Як наслідок підписання нового Публічного Договору та оновлення курсу реальних реформ. Разом з тим досвід останніх двох років свідчить про надзвичайно малу ймовірність такого сценарію. Саме тому ми переконані, що будь-яке намагання зберегти діючий уряд шляхом внутрішніх переговорів без врахування загальної ситуації в країні, не дозволить відновити довіру суспільства та Верховної Ради до діючого уряду. В разі такого вибору ми за декілька місяців повернемося в базову точку конфлікту ще з гіршими стартовими умовами.

З огляду на вищезазначене, усвідомлюючи та враховуючи:
- необхідність збереження стабільної політичної ситуації в країні, що є однією з умов підтримки України міжнародними партнерами;
- необхідність збереження парламентської коаліції, як гаранта продовження реформ;
- необхідність продовження боротьби з корупцією та непрозорістю виконавчої влади, бездіяльності правоохоронних органів;
- вкрай низьку підтримку суспільства до голови уряду, відставку якого за соціологічними опит підтримує 70% населення;
- та необхідності відновлення довіри між виконавчою владою та Верховною Радою України,

пропонуємо наступні кроки по виходу з політичної кризи, яка склалась на сьогоднішній день:

1. Президент закликає голову уряду та членів Кабінету міністрів добровільно піти у відставку, і одночасно звертається до Верховної Ради та коаліції з вимогою негайно почати консультації щодо формування нового складу уряду

2. Заради відновлення довіри до найбільшої фракції Верховної Ради та відведення будь-яких підозр щодо президента України, глава держави та керівник фракції партії "Блок Петра Порошенка" закликають Ігоря Кононенка добровільно скласти повноваження народного депутата.

3. Президент України в рамках доброї волі має внести в Верховну Раду подання на звільнення генерального прокурора Віктора Шокіна, наслідком чого голова ГПУ має бути усунутий з посади.

4. Президента виступає із ініціативою підписання публічного Меморандуму принципів взаємодії між урядом, парламентом та президентом щодо прозорості прийняття рішень з метою запобігання будь-яких конфліктів інтересів та корупційних складових.
В результаті цих дій:

Верховна Рада приймає відставку уряду, а у разі відмови членів уряду скласти повноваження визнає роботу Кабінету міністрів незадовільною та приймає постанову про оголошення недовіри уряду. Після цього починаються чітко обмежені в часі консультації щодо нового уряду та принципів роботи.

Результатом коаліційних перемовин має стати:

1. висунення єдиної консолідованої кандидатури на посаду голови уряду;
2. підписання нової коаліційної угоди з наступними обов'язковими складовими:
(а) чіткий план дій уряду на наступний рік із вказанням критичних термінів виконання (дедлайнів);
(б) зобов'язання парламенту щодо прийняття чіткого переліку законодавчих актів, необхідних для виконання коаліційної угоди;
(в) визначення відповідальних з числа міністрів та народних депутатів з коаліції за виконання конкретних пунктів угоди із зазначенням міри відповідальності;
(в) обов'язковий щоквартальний звіт Уряду щодо виконання пунктів угоди з прийняттям рішення щодо відповідальних за реалізацією відповідних пунктів Угоди;
(г) створення в тридцятиденний термін дієвих механізмів усунення будь-яких тіньових груп від зловживання бюджетними коштами та державними активами;

Ми вважаємо, що такий план дій дає усім гілкам влади шанс на відновлення довіри суспільства та якомога швидкого виходу з кризи без втрати довіри з боку міжнародних партнерів та гальмування реформ".

Читайте також: Фракція БПП стала на бік Кононенка в конфлікті з Абромавичусом

Нагадаємо, що звіт уряду у Верховній Раді заплановано на 16 лютого.

У понеділок, 15 лютого, депутати БПП визнали роботу уряду Яценюка незадовільною та прийняли рішення збирати підписи за його відставку.

У той же час частина фракції БПП пропонує визнати роботу Кабміну задовільною.

Фракція "Об'єднання "Самопоміч" ще 11 лютого ініціювала збір підписів за висловлення недовіри уряду Яценюка. Станом на сьогодні проект підримали 33 народних обранці.

За даними опитування Соціологічної групи "Рейтинг", у січні 2016 року відставку Арсенія Яценюкапідтримували 71% українців, виступали проти - 18% громадян.

Скандальна відставка міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса оголила протиріччя, які існують між різними гілками влади і групами впливу в українській політиці, пише головний редактор "Дзеркала тижня. Україна" Юлія Мостова в статті За ширмою.