Гройсман виступив проти розпуску Ради і дострокових виборів

10 травня 21:56

Прем'єр-міністр запевнив, що уряд продовжить роботу за будь-якого варіанту розвитку подій.

 

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман засумнівався в необхідності дострокового припинення повноважень Верховної Ради і позачергових парламентських виборів. При цьому він констатував, що остаточне рішення буде приймати президент, а також запевнив, що уряд продовжить роботу при будь-якому розвитку подій.

"Якщо визначено, що вибори в жовтні, то який сенс їх переводити на кінець липня? Чи щось суттєво зміниться? Мені важко давати такі оцінки. Якщо б вибори були через рік, а уряд не зміг би працювати, тоді це було б доцільно", - заявив прем'єр в інтерв'ю інформагентству "Інтерфакс-Україна", опублікованому в п'ятницю, 10 травня.

Гройсман зазначив, що доцільність розпуску ради "не бачить".

"І деякі юристи кажуть, що це і юридично не зовсім правильно", - додав прем'єр.

Глава уряду нагадав, що ухвалення рішення про розпуск Ради належить до виключної компетенції президента, додавши, що йому невідомо, чи скористається цим правом Володимир Зеленський. За відповідне рішення повинні бути обґрунтовано з точки зору закону, підкреслив прем'єр.

"І у варіанті дострокових, і виборів приблизно однаковий період часу мій уряд буде працювати. Але дострокові вибори стабільності не додають" , - підсумував Гройсман.

Перед другим туром президентських виборів Володимир Гройсман висловив готовність знову балотуватися в народні депутати, запевнивши, що дата припинення повноважень парламенту його не особливо турбує.

Пізніше Гройсман повідомив про плани йти на парламентські вибори з новою політичною силою. Він також висловився за зміну виборчої системи і відмову від "мажоритарки".

Як пише заступник головного редактора DT.UA Сергій Рахманін, команда Володимира Зеленського у разі його перемоги на виборах президента розглядає варіанти розпуску Верховної Ради і шантажу депутатів для їх примусу до співпраці. Рішення про дострокове припинення повноважень парламенту може бути прийнято з допомогою Окружного адмінсуду, який у березні зажадав від Верховної Ради документального підтвердження існування коаліції.

Оглядач підкреслює, що якщо відповідні документи не будуть надані, у суду буде привід встановити, що коаліція відсутня як мінімум з 28 лютого 2019 року. 30 днів, відведених на формування нової, закінчилися наприкінці березня. Отже, у переможця президентських виборів, якщо він обопрется на рішення ОАС, з'являться формальні підстави припинити повноваження ВР одразу після прийняття присяги.

Конструктором оригінального "капкана для Ради" джерела називають Андрія Богдана – особистого адвоката олігарха Ігоря Коломойського і головного юридичного радника штабу Зеленського.

Детальніше про можливості дострокового розпуску Ради читайте у статті Сергія Рахманіна "Дострокові парламентські вибори – міфи і реалії" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".