Гриценко: З новим законом про вибори Янукович буде керувати країною до 2015 року

23 листопада 08:02

Президент Віктор Янукович вирішив змінити закон про вибори народних депутатів, щоб не опинитися на лаві запасних. Про це лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко заявив в ефірі телеканалу TBi.

 

«Зараз рейтинг Партії регіонів коливається на рівні 15%, при такій політиці влади незабаром він впаде до 10%. Це означає, що при старому виборчому законодавстві в наступному парламенті у Януковича було б лише 10% голосів, 90% мала б опозиція. Це означало б кінець Януковича», - заявив А.Гриценко.

На думку народного депутата, представники опозиції, які підтримали закон про вибори, своїм синхронним із регіоналами голосуванням дали В.Януковичу можливість 50% народних депутатів обирати до Верховної Ради у мажоритарних округах, ще й шляхом самовисування.

«Це означає, що якщо людині буде соромно дістати з кишені партквиток Партії регіонів, вона може сказати, що не залежить ні від кого, пройти до парламенту і стати тушкою. Тому прийняття нового виборчого законодавства - це не перемога», - переконаний лідер «Громадянської позиції».

На його думку, якби опозиція пішла назустріч владі, «якби Юлію Тимошенко і Юрія Луценка випустили з в'язниці, прийняли нормальний Податковий кодекс, який не чинив би тиск на підприємців, вичистили суди від «кірєєвих», тоді б такий компроміс став зрозумілим для людей».

«Вони ж пішли на компроміс з того питання, яке цікавить лише депутатів-кнопкодавів. Для них цікаво отримати мандати, щоб піти голосувати. Вони вже забули і про опір, і про диктатуру», - вважає політик.

А.Гриценко переконаний, що єдиний, хто аплодує ухваленим рішенням, - це сам В.Янукович, оскільки від такого прийняття закону люди не стануть краще знати обраних ними депутатів.

«Існує безліч прикладів, коли перемагав кандидат, який жодного разу не з'являвся у своєму окрузі, а лише засилав туди політтехнологів. Янукович вирішив змінити закон не для того, щоб кожного депутата прив'язати до конкретного округу. Цього можна було б досягти і відкритими списками, - зазначив лідер «Громадянської позиції». - Новий закон порадили президенту «наперсточники» з Банкової, які знайшли цей шлях, щоб регіоналів і тушок було якомога більше у ВР. Адже при старому законі 90% у парламенті займала б опозиція, і на цьому б завершилося правління Януковича. А тепер воно триватиме ще до 2015 року», - підкреслив А.Гриценко.

Нагадаємо, у вівторок, 22 листопада, одноголосним рішенням ради партії «Громадянська позиція» вийшла зі складу Комітету опору диктатурі.